Weblog

Gorilla Nasibu (Gorilla gorilla gorilla)

donderdag, 16 september 2021

Gorilla (Gorilla gorila gorilla) 8-2021 9001Gorilla Nasibu is een Westelijke laaglandgorilla. Dit is de grootste ondersoort van de Westelijke gorilla’s (Gorilla gorilla) en draagt de lange Latijnse naam Gorilla gorilla gorilla. Hij is in 2007 naar Blijdorp gebracht en werd daar de pleegzoon van Bokito. In 2018, toen hij elf was, begonnen zijn hormonen echter op te spelen en zorgde hij voor seksuele onrust binnen de groep. Om die reden werd hij tijdelijk afgezonderd tot hij naar een dierenruin in Nieuw Zeeland zou mogen verhuizen, waar hij zijn eigen harem kon stichtten. Zijn isolatie zou maximaal een jaartje duren.

 

Gorilla (Gorilla gorila gorilla) 8-2021 9004Gorilla (Gorilla gorila gorilla) 8-2021 9012Toen ik in juli dit jaar in Blijdorp was, zat Nasibu echter nog steeds “op kamers” en was hij al ruim drie jaar afgezonderd van de groep. Het is te hopen dat hij nu echt snel mag verhuizen, gorilla’s zijn zeer sociale dieren die isolatie slecht verdragen. 

Eieren afzettend landkaartje (Araschnia levana)

woensdag, 15 september 2021

landkaartje (araschnia levana) 7-2021 8338Het landkaartje is het makkelijkst te herkennen aan de onderkant van haar vleugels. De vele vlakken die door witte lijnen worden verdeeld doen denken aan een plattegrond. Deze vlinders kennen een voorjaarsvorm, waarbij de bovenkant van de vleugels oranjerood zijn met zwarte vlekken, en een zomervariant, die zwart is met een witte band en enkele oranje stipjes.  Het grote verschil in uiterlijk wordt veroorzaakt door de diapauze van de overwinterde poppen , deze vlinders verschillen daardoor van uiterlijk ten opzichte van degene die uit de zomerpoppen komen. Oorspronkelijk werden deze twee vormen door Linnaeus als twee verschillende soorten beschreven.

 

landkaartje (araschnia levana) 7-2021 8631landkaartje (araschnia levana) 7-2021 8333Hoewel de omliggende Europese namen allemaal naar een landkaart verwijzen ( DU: Landkärtchen, FR: La Carte Géographique en EN: Map Butterfly) verwijst de Latijnse naam naar een spinnenweb: Araschnia: arakhnion is een spinnenweb en levana is de naam van een Romeinse god die opsteeg vanaf de aarde.

 

De vrouwtjes zetten hun eieren in meerdere strengen af aan de onderkant van een brandnetelblad. Deze foto’s zijn half juli in De Brand bij Udenhout gemaakt, bij een beschaduwde vochtige bosrand met veel netels.

 

Lees ook: De transformatie van een dagpauwoog (Aglais io), Distelvlinder (Vanessa cardui), Koninginnepage (Papilio machaon) en Vlindereitjes (Noctua pronuba).

Parende segrijnslakken dansen wang aan wang (Cornu aspersum)

dinsdag, 14 september 2021

paring segrijnslak (Cornu aspersum) 7-2021 8021Tuinslakken, zoals de bekende segrijnslak, zijn hermafrodiet, tegelijkertijd mannelijk en vrouwelijk. Als zij paren bevruchten ze elkaar. Dit vergroot de kans op nageslacht, zeker voor zo’n langzame en solitaire soort. Toch wil tijdens deze paring elke partner zoveel mogelijk nageslacht bij de ander verwekken. Aangezien slakken met meerdere partners kunnen paren en het sperma van elke paring bewaren en kunnen gebruiken om hun eitjes mee te bevruchten wordt het een wedstrijd om het nageslacht. De spermadonor wil graag zoveel mogelijk sperma bij de ontvanger achterlaten om zo de kans op zijn nageslacht te vergroten, terwijl de spermaontvanger zijn/haar eitjes het liefst met zoveel mogelijk verschillend sperma wil bevruchten om daarmee de kans op sterk nageslacht te vergroten. De ontvangende partij doet dit door slechts een klein gedeelte van het ontvangen sperma voor de bevruchting te gebruiken en de rest in het lichaam te verteren, zodat er genoeg ruimte overblijft voor sperma van andere partners. Aangezien elke slak hermafrodiet is wordt bij slakken deze strijd tussen de mannelijke én vrouwelijke paringsbelangen tegelijkertijd in één slak gevoerd.

 

paring segrijnslak (Cornu aspersum) 7-2021 8071paring segrijnslak (Cornu aspersum) 7-2021 8023Tijdens hun lange voorspel beschieten beide slakken elkaar met pijlen. Ze hebben hiervoor een speciale pijlzak, waaruit een scherp gepunte naald wordt afgeschoten en waarin ze na elke paring weer een nieuwe liefdespijl aanmaken. Dit ca. één centimeter lange, met slijm bedekte, naaldje van aragoniet proberen ze bij elkaar door de huid te schieten, waarna speciale hormonen in het slijm de kansen op vaderschap vergroten. Een raak schot kan er namelijk voor zorgen dat de ontvanger twee keer zoveel sperma opslaat, wat de bevruchtingskansen van de donor fors bevordert. Omdat beide slakken de ander graag met zo’n liefdespijl willen doorboren, begint de paring altijd met een lange worstelpartij waarbij elke slak zich zo probeert te manoeuvreren dat hij de ander kan raken, maar zelf buiten schot blijft.

 

paring segrijnslak (Cornu aspersum) 7-2021 8085paring segrijnslak (Cornu aspersum) 7-2021 8093Bij sommige slakken, zoals Euhadra quaesita, remt het slakkenslijm op de pijl ook nog eens de paringslust, waardoor een gestoken slak veel langer wacht tot de volgende paring, wat de kans dat hij/zij opgeslagen sperma gebruikt weer vergroot. Of dit ook het geval is bij segrijnslakken is nog niet bekend. Het schijnt overigens dat slakken die voor de allereerste keer paren, elkaar nog niet steken.

 

paring segrijnslak (Cornu aspersum) 7-2021 8094paring segrijnslak (Cornu aspersum) 7-2021 8097Als de daadwerkelijk paring begint, komt de penis van de slak uit het peniszakje via de geslachtsopening in de rechterwang naar buiten. Uit deze opening steekt niet alleen hun eigen penis naar buiten maar komt ook de penis van de andere slak naar binnen. De gespierde penis glijdt via de vagina van de partner het recepticulum seminis (sperma ontvanger) binnen. Hier wordt binnen enkele uren het sperma in een ca 10cm lange spermatofoor afgezet, waarna de penis zich middels de retractorspier weer terugtrekt. Zo’n spermatofoor heeft een kort verdikte lichaam en kop en een buitengewoon lange dunne staart.

 

spermatofoor segrijnslak (Cornu aspersum) 7-2021 8103Op de foto’s werd de paring vroegtijdig onderbroken, je kunt hier goed zien dat de penissen zich terugtrekken, maar dat beide spermatoforen nog niet volledig waren overgebracht. Op de laatste foto’s zie je de lange zweepvormige staart van de spermatofoor nog uit de geslachtsopening steken. 

 

 

spermatofoor segrijnslak (Cornu aspersum) 7-2021 8104Na verloop van tijd worden de bevruchte  3mm grote eitjes tijdens de lente door de slak in een ondiepe kuil  in de grond afgezet. Na ½ tot een hele maand komen de jongen tevoorschijn, welke de volgende zomer volwassen zijn en zich ook weer kunnen voortplanten. Segrijnslakken kunnen vijf jaar oud worden. Mits ze natuurlijk niet eerder worden gegeten. In Frankrijk en de landen rond de Middellandse Zee worden zowel de segrijnslakken als hun eitjes (slakkenkaviaar) met graagte gegeten.

Two annas six pies postzegel

dinsdag, 14 september 2021

two annas postzegel 5-2021 7446In een Engelse schrijfkist uit het einde van de 19e eeuw kwam ik een oude Indische postzegel tegen. Iemand had ooit de moeite genomen om hem van een brief te scheuren en te bewaren, maar was hem daarna blijkbaar vergeten. Ik geef zelf weinig om postzegels maar vroeg mezelf toch af waarom deze ene postzegel was bewaard. In de kist zat verder nog wat oud schrijfgerei zoals een oude inktpot, papier en kroontjespennen, niets dat enige aanwijzing over de originele brief of herkomst van de postzegel kon geven.

 

Misschien verzamelde de vorige eigenaar postzegels en heeft hij deze bewaard omdat hij helemaal uit India kwam. Uit de stempel kun je opmaken dat de brief in 1894 was verstuurd vanuit een plaatsnaam eindigend op -kot. Aangezien dit in het Sanskriet fort of kasteel betekent en er erg veel plaatsnamen zijn die daarop eindigen is het vrijwel onmogelijk om te bepalen waar hij ooit vandaan kwam.

 

De eerste Indische postzegels werden pas in oktober 1854 te koop aangeboden, deze hadden een waarde van 1/2, 1, 2 of 4 annas. Een anna was een geldeenheid die gelijk stond aan 1/16 roepie of 12 pie.  De anna bleef in India tot 1957 in gebruik. Tot in het midden van de 19e eeuw stond 1 anna ook nog gelijk aan 1 kaurie, de bekende schelp die als munteenheid werd gebruikt. Officieel werd deze schelp tot 1805 als betaalmiddel toegestaan, tot hij door de East India Company werd vervangen door de roepie. De term anna wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt om een 1/16 deel aan te geven.

 

Op de eerste Indische postzegels stond het profiel van een jonge koningin Victoria. Ze werden geïntroduceerd na een uitgebreide studie van de postsystemen van Europa en Amerika. Voordien werd officiële post ongefrankeerd verzonden en kwam vaak niet aan. Dit nieuwe systeem werd aanbevolen door de gouverneur-generaal Lord Dalhousie en verzekerde de gebruikers van “lage en uniforme” tarieven om hun post te versturen binnen de jurisdictie van de East India Company. Deze Britse handelsmaatschappij was al in 1600 opgericht en bezat in India niet alleen het handelsmonopolie, maar hield zich daar ook met bestuur en militaire zaken bezig.

 

In 1855 werd een nieuw postzegelontwerp met het portret binnen een ovale cartouche uitgegeven waarop de tekst East India Postage stond. De zegels werden in Engeland door De La Rue gedrukt. Deze postzegels bleven in gebruik tot de Britse regering in 1858, na de rebellie in 1857 tegen de East India Company, de administratie van India overnam. Deze raj, oftewel “rule”, was de nieuwe Indische regeringsvorm waarin de Britse kroon feitelijk het besturende orgaan van Indië werd. De raj duurde tot 1747. Officieel was India geen kolonie, ook al sprak men van British India, maar een apart rijk dat onder dezelfde monarch als Engeland viel.

 

Tussen 1866 en 1882 veranderden de ontwerpen van deze postzegels nog meerdere malen. Op al deze ontwerpen stond echter  het profiel van koningin Victoria binnen een verscheidenheid aan cartouches met op het laatste ontwerp de opmerking India Postage. Deze postzegels werden veel gebruikt en zijn vandaag de dag nog heel algemeen. Ten tijde van deze 4 annas 6 pies postzegels, was het Britse Rijk bijna op zijn hoogtepunt en de allergrootste wereldmacht. In 1913 beheerste het Britse Rijk meer dan 412 miljoen mensen, 23% van de wereldpopulatie en strekte hun heerschappij zich uit over 24% van het wereldgrondgebied. Op 15 augustus 1947 kwam er een einde aan de Britse Raj en werd India onafhankelijk. Er zijn niet veel mensen die dit weten maar tot ver in de 21e eeuw werd hier door Britten over gesproken als “the awfull day”.

 

Hoewel ik graag zou willen weten op wat voor brief deze postzegel zat en wat die voor de ontvanger of degene die de postzegel heeft bewaard, betekende, zal ik hem terug stoppen in de schrijfkist en hoogstwaarschijnlijk vergeten. Ik ben benieuwd wie hem later ooit nog eens vindt en of deze persoon zich dan dezelfde vragen zal stellen als ik deed.

 

Lees ook: Kamelen, vagina’s, sluitspieren en porselein en Mafkikker (2).

Muséum d’Histoire naturelle in Rouen

woensdag, 1 september 2021

museum de histoire naturelle rouen 8-2021 9581Het natuurhistorische museum in Rouen stamt al uit 1828 en is na Parijs het grootste en belangrijkste van Frankrijk. Net als de Galerie de paléontologie et d'anatomie comparée in Parijs is het een tijdscapsule en nagenoeg onveranderd sinds de 19e eeuw. Begonnen als Cabinet d’Histoire naturelle in het voormalige 17e -eeuwse klooster Sainte-Marie, was het eerst een onderwijsinstituut, waar men cursussen in zoölogie, botanie en farmacie kon volgen. In 1834 opende het zijn deuren voor het grote publiek en maakte Félix-Archimède Pouchet het tot een studie-museum.

 

museum de histoire naturelle rouen 8-2021 9583-2De zeer oude collectie van meer dan 500.000 objecten, maakt het tot één van de belangrijkste in Frankrijk. Verdeeld over drie verdiepingen vindt men er talloze etnografische, natuurhistorische en educatieve voorwerpen die niet alleen een fraai beeld schetsen van het 19e -eeuwse natuurhistorische onderzoek, maar die ook als referentiekader voor veel modern onderzoek kunnen dienen.

 

museum de histoire naturelle rouen 8-2021 9513museum de histoire naturelle rouen 8-2021 9386De zoogdierenafdeling op de tweede verdieping is de oudste zaal van het museum. Hier staan ruim 200 opgezette dieren en skeletten. Veel van deze dieren waren afkomstig van de menagerie van Saint-Romain, die haar dode dieren regelmatig aan het museum verkocht. Maar er zijn ook dieren afkomstig van de lakenhandelaar Gaston Saint, die veel zaken in Australië deed. De linkerkant van de zaal is benut voor de diverse zoogdierenfamilies, ingedeeld volgens de 19e -eeuwse classificatie. De rechterkant bestaat uit diorama’s. Deze, voor die tijd unieke, opstellingen van dieren in hun oorspronkelijke leefomgeving zijn samengesteld door Pouchet en stammen grotendeels uit 1900. Op de tweede etage zijn ook de zalen met vissen, reptielen en amfibieën, waarvan velen tussen de 100 en 150 jaar oud zijn.

 

museum de histoire naturelle rouen 8-2021 9503museum de histoire naturelle rouen 8-2021 9449Op de derde etage vindt met de etnografische afdeling, de vogelgalerij met zijn diorama’s uit 1960 en de prachtige zaal der ongewervelden. Deze kleine zaal herbergt ruim 100.000 diersoorten zonder een inwendig skelet, waarvan er vele in de prachtige oude vitrinekasten worden tentoongesteld. Samen met de originele educatieve modellen van gips, hout en karton uit het einde van de 19e-eeuw zijn deze objecten van enorm belang voor de wetenschap. Zo bevatten alleen al de aan de Normandische kusten verzamelde krabbensoorten een schat aan informatie omtrent tijd en vindplaats en geven ze een goed beeld van de door de jaren heen veranderende soortendiversiteit van een biotoop.

 

museum de histoire naturelle rouen 8-2021 9419museum de histoire naturelle rouen 8-2021 9422De educatieve anatomische modellen in het museum alleen al zijn noemenswaardig. Zo bezit het museum niet alleen de kostbare demontabele slak én meikever van dr. Azoux, maar ook enkele geweldige anatomische modellen van o.a. een bij, bloedzuiger, gifslang, kikker en kreeft.

 

Dit natuurhistorische museum is helaas vrij onbekend bij het grote publiek en trekt maar een beperkt aantal bezoekers. Toen ik er om 13.30 uur direct bij opening naar binnenging, was ik ruim een uur de enige bezoeker. Dat maakte de beleving echter alleen maar intenser, er was niet veel voor nodig om me in de 19e-eeuw te wanen. Urenlang heb ik door het dikke glas van de oude vitrines naar de opgezette dieren, fossielen, skeletten en educatieve modellen met hun fraaie handgeschreven naamkaartjes staan gluren. De Galerie de paléontologie et d'anatomie comparée in Parijs is terecht beroemd en zal altijd meer bezoekers blijven trekken, toch boden de zalen en gangen met oude vitrinekasten van het Musém d’Histoire in Rouen mij nog net iets meer die unieke smaak van 19e-eeuwse ontdekkingsreizen en wetenschap.

 

Klik hier voor meer foto's van het Muséum d’Histoire naturelle in Rouen.

 

Lees ook: Salone degli Scheletri in La Specola Florance, Hansken de olifant, Het opgezette nijlpaard in La Specola, Gaetano Zumbo's wassen hoofd, Anatomische modellen, Grande galerie de Evolution, Galerie de paléontologie et des anatomie comparée, Museo di Storia naturale di Giacomo Doria, Natuurhistorische musea en oude collecties, Opgezette apen in musea, Clemente Michelangelo Sussini en Ferdinand Bauer.

Struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima)

vrijdag, 9 juli 2021

nimf struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima) 6-2021 7805-2Eén van de algemeenste sabelsprinkhanen in Nederland is de struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima). Deze ongevleugelde sprinkhaan heeft voelsprieten die langer zijn dan zijn lichaam, een geelgroen bol gedrongen lijf met donkere spikkels en aan elke zijde een witte streep. Ze zijn van juli tot oktober actief en je vindt ze vaak in lage begroeiing, bij ons in de tuin zitten de nimfen vaak op de lavendel. Ze lijken daar niet veel uit te voeren en zitten soms uren achtereen op dezelfde plek.

 

De volwassen wijfjes leggen ‘s nachts in de nazomer hun eitjes één voor één in de zachte bast van een boom of plantenstengel. In totaal leggen ze zo tussen de 120 en 250 eitjes, welke na een overwintering de volgende lente uitkomen. De larven vervellen zes keer tot ze volwassen zijn en leven dan nog ongeveer een maand. De nimfen eten van bloemen en zachte bladeren, de imago’s (volwassenen) schakelen veelal over op boombladeren.

 

Struiksprinkhanen zingen ‘s nachts tussen 19.00 en 03.00uur, ze zingen hard maar ultrasoon, hun lied is voor ons dus onhoorbaar, maar het wordt wel door vleermuisdetectoren opgevangen.

Agrilus cyanescens

zaterdag, 3 juli 2021

Agrilus cyanescens 6-2021 7925In Nederland komen momenteel zo’n 28 verschillende prachtkevers voor. Prachtkevers (Buprestidae) zijn een kleurrijke keversoort die vooral van de tropen bekend zijn. Omdat ze vaak een mooie tekening met fraaie kleuren hebben, zijn deze kevers onder verzamelaars zeer gewild. De Nederlands soorten zijn echter vrij klein en relatief onopvallend. Bijna alle Nederlandse prachtkevers zijn vernoemd naar hun waardbomen, zo kennen we de eikenprachtkever, essenprachtkever, etc. Maar een uniforme Nederlandse naamgeving blijft lastig en officieel heeft Agrilus cyanescens er nog geen. Omdat hij veel op kamperfoelie wordt gevonden, wordt hij officieus vaak kamperfoelieprachtkever genoemd.

 

Agrilus cyanescens 6-2021 7884Agrilus cyanescens 6-2021 7872Dit kleine (3,5 tot 5,5mm lange) kevertje is metallisch blauw en heeft net als de meeste prachtkevers een gestroomlijnd lichaam. Hij lijkt sterk op Agrilus sulcicollis, die op eiken leeft, maar onderscheidt zich met zijn plompere bouw, gewelfde halschild met ronde zijdes en de lengtegroef over zijn kop.

 

Agrilus cyanescens 6-2021 7858Agrilus cyanescens 6-2021 7850In juni en juli worden de eitjes door de kevers op kamperfoelie (Lonicera) afgezet, in tuinen leven ze echter ook wel op sneeuwbal (Symphoricarpos albus). Om uitdroging te voorkomen gebeurt dit meestal aan de schaduwkant van de waardplant. Als de larven uitkomen, vreten deze zich direct door de bast naar binnen. Daar leven ze tussen de bast en het hout van het voedzame cambium. Omdat ze lange kronkelige gangen vreten kan een boom, als er veel prachtkever-larven in leven, sterven, omdat zijn sapstroom wordt afgesneden. Om die reden worden prachtkevers vaak als plaag gezien. Na twee winters verpopt de larve en vliegt via een klein ovaal gat in de bast uit. Vanwege onze steeds mildere winters en warme zomers zullen deze warmte minnende soorten in de toekomst waarschijnlijk alleen maar algemener worden.  

 

Kijk voor andere prachtkevers hier: Chrysochroa buquetti, Cypogastra javanica, Euchroma gigantea, Lampropepla rothschildi, Polybothris sumptuosa gema, Sternocera aequisignata en Sternocera boucardii congo.

Kleine knotswesp (Sapygina decemguttata)

donderdag, 1 juli 2021

kleine knotswesp (Sapygina decemguttata) 7-2021 7958Ons bijenhotel wordt al jaren druk door tronkenbijtjes (Heriades truncorum) bewoond. Ze vliegen af en aan met stuifmeel en bergen dit op in de smalle gangetjes van het bijenhotel. Op dit stuifmeel wordt steeds één eitje gelegd, waarna elke cel met een dun laagje was wordt afgesloten en aan een nieuwe cel wordt begonnen.

 

Naast de opening van zo’n bamboestokje zitten vaak kleine knotswespen. Deze wachten geduldig tot de tronkenbij haar eitje heeft gelegd en zij wegvliegt om de cel af te sluiten. Het slanke wespje wurmt zich dan achterwaarts door de opening naar binnen en legt vliegensvlug haar eigen eitje in de cel van de tronkenbij, dit hele proces duurt slechts een paar seconden. Het gele stuifmeel wat als bewijs van de misdaad op het achterlijf van de knotswesp achterblijft, wordt buiten meteen weer weggepoetst. Omdat het wespeneitje al na twee, drie dagen uitkomt en het eitje van de tronkenbij pas na vier a vijf dagen, maakt het bijeneitje geen enkele kans. Soms wordt één cel van de tronkenbij op deze manier zelfs door meerdere knotswespen geparasiteerd. De eerste wespenlarve die uitkomt, gaat op zoek naar eventuele andere wespeneitjes en doodt deze nog voor hij aan het bijeneitje begint. Het eerste larvestadium heeft daarvoor speciale grote kaken. Pas als hij deze na vijf a zeven dagen helemaal heeft uitgezogen, begint hij aan de stuifmeelvoorraad om na zo’n 18 a 21 dagen een cocon te kunnen spinnen en zich te verpoppen.

 

kleine knotswesp (Sapygina decemguttata) 6-2021 7910kleine knotswesp (Sapygina decemguttata) 6-2021 7901De kleine knotswesp is vrij zeldzaam, en wordt pas sinds 1950 in ons land gevonden. Het slanke wespje heeft een buisvormig lichaam en wordt zo’n 6 a 9mm lang. Het is zwart met enkele geelwitte stippen en de mannetjes hebben knotsvormige antennes. Ze zijn zo succesvol dat er in veel bijenhotels bij ruim een derde van de tronkenbij-cellen een knotswesp uitkomt. De meeste kans om er een te zien is dan ook van juni tot augustus, als ze zich bij de steeds populairdere bijenhotels ophouden.

 

Lees ook: Tronkenbij (Heriades truncorum) en Appelglasvlinder (Synanthedon myopaeformis).

Koolmees sterfte (Parus major)

zondag, 20 juni 2021

dode jonge koolmeesjes (Parus major) 6-2021 7788-Een koolmezenpaartje in onze tuin had acht eitjes in ons nestkastje gelegd, vijf daarvan kwamen uit. Gedurende een aantal dagen vlogen beide ouders af en aan tot we op een vroege avond één van de ouders uit het kastje zagen komen. Deze zag er wat gehavend uit en ging gelijk op de schutting naast het kastje zitten. Met opgezette veren en dichte ogen zat deze koolmees daar enkele minuten onbeschermd en in het volle zicht. Op een gegeven moment gingen haar oogjes open, maar ze bleef suf en afwezig, tot ze weer terug op het nestje vloog. Vlak daarna vloog ze weer naar buiten, de hele avond daarna hebben beide ouders het nestje niet meer bezocht.

 

Ook de volgende dag zagen we ze niet op het nest terugkeren en aan het einde van de dag hoorden we de jonkies niet meer piepen. Toen we het kastje openmaakten vonden we wat we verwachtten, alle vijf de jonkies waren dood.

 

versufte koolmees (Parus major) 6-2021 7715Er is sinds 1996 een flinke sterftetoename onder kool- en pimpelmezen. Vooral in de stedelijke omgeving. De eerste meldingen kwamen uit Engeland, maar al snel volgden andere landen waaronder Nederland. Onderzoek leerde dat de mogelijke oorzaak lag bij een Suttonella ornithocola besmetting, een vogelvirus dat een dodelijke longontsteking kan veroorzaken. Eén van de symptomen van besmetting is dat het vogeltje suf wordt, met de veren bol opgezet blijft zitten en zijn schuwheid verliest, eigenlijk dus zoals onze koolmees zich gedroeg. Dit virus is ongevaarlijk voor mensen en huisdieren, maar kan wel flink huishouden onder kleine zangvogeltjes.

 

Een andere oorzaak die veel voor deze vogelsterfte wordt aangegeven is gif. Nu veel mensen last hebben van buxusmotten en kwistig met gif spuiten, zou dit net als het omstreden gif Xentari dat veelvuldig door gemeentes tegen de eikenprocessierupsen wordt ingezet, een oorzaak kunnen zijn. Onderzoek leert echter dat dit toch maar een kleine factor is, invloedrijker blijken de gifstoffen te zijn die huisdiereigenaren tegen vlooien inzetten. Koolmeesjes maken graag gebruik van de losse honden- en kattenharen, die in plukken door huisdiereigenaren buiten worden achtergelaten, om hun nestjes mee te voeren. Het gif op deze haren dringt gemakkelijk via het contact met de blote huid bij de jonge kuikens binnen. Voor al die mensen die denken dat het gebruik van gif een oplossing is, wil ik ze graag adviseren om het boek van Rachel Carsons uit 1962: A Silent Spring, eens te lezen. Alhoewel het gebruik van DDT hier al 50 jaar is verboden, wordt dit gif nog steeds in dode dieren aangetroffen, dit geeft wel aan hoe langwerkend en onvergeeflijk het gebruik van dergelijke gifstoffen is.

 

De meest plausibele verklaring voor de koolmezensterfte ligt echter bij de insectenpopulaties. Deze nemen jaar na jaar af en voedselgebrek is hoogstwaarschijnlijk dan ook de belangrijkste factor. Een koolmeesjong dat slechts één dag niet wordt gevoerd, krijgt een maagdarmbloeding en gaat dood. De huidige klimaatveranderingen en de verstening van de stedelijke leefomgeving zorgen er in steeds grotere mate voor dat er niet genoeg voedsel voor kleine zangvogeltjes overblijft. De ouders kunnen zich nog wel voeden met zaden ed., maar de jonkies zijn volledig van insecten afhankelijk. Als ik vanuit mijn zolderraam naar de tuinen van onze buren kijk, zie ik alleen maar overkappingen en tegels. Iedereen heeft zijn achtertuintje ingericht om te zitten en te barbecueën. De spaarse planten die er te zien zijn, beperken zich tot een enkele bloembak of pot, lang niet voldoende en divers genoeg om de broodnodige insecten te herbergen. Zelfs in onze tuin, waar het groen ver de overhand heeft en meer dan veertig verschillende plantensoorten groeien, vind ik jaar na jaar minder insecten.

 

Iedereen zal op een andere manier met de zijn beschikbare ruimte moeten leren omgaan en zich realiseren dat het belangrijk is dat wij verkoeling en afwatering in onze steden via onze groenvoorzieningen moeten gaan beheren. Ik wil dan ook iedereen oproepen om hun stenen barbecue woestijn om te toveren in een insectvriendelijke en groene tuin.

 

Lees ook: Jonge duiven en duivenmelk, Buxusmot (Cydalima perspectalis), Zo maar dood, Jonge merels en Groeten uit eigen tuin.

Het lelijke meerkoetje (Fulica atra)

dinsdag, 15 juni 2021

meerkoet (Fulica atra) 5-2021 7092Dat Hans Christian Andersen in 1843 een zwanenkuiken als lelijk eendje omschreef heb ik nooit echt begrepen. Ok, zwanenkuikens zijn wat grauwer en groter dan eendenkuikens, maar verder verschillen ze niet zoveel van elkaar, ze zijn tenslotte allebei schattig. Als hij een echt lelijk kuiken tussen die jonge eendjes in had willen beschrijven, had hij voor een meerkoetjong moeten gaan. Lelijker als meerkoetkuikens zijn er niet veel. Hun koppies lijken nog het meest op een testikel met een snavel en hun vaal zwarte vacht met lange gele haren op een stofnest dat te lang achter de kast heeft gelegen. Als er al mensen langs de kant van een sloot blijven staan om naar een meerkoetkuiken te staren is dat van verbazing over hun lelijkheid.

 

 

meerkoet (Fulica atra) 5-2021 7210-meerkoet (Fulica atra) 5-2021 7124Maar ja een volwassen meerkoet is op zich natuurlijk ook geen schoonheid, met die bloedrode oogjes en zijn spierwitte snavel met voorhoofdschild is hij eerder iets om bang van te worden. Dat venijnige uiterlijk gaat ook nog eens gepaard met een behoorlijke agressieve dispositie, waardoor er niemand zo gek is om een meerkoet te willen aaien.

 

meerkoet (Fulica atra) 5-2021 7162-meerkoet (Fulica atra) 5-2021 7154Toen ik deze jonge meerkoetjes aan de slootkant fotografeerde, viel me op dat zij ook al iets duivels over zich hadden. Hun bloeddoorlopen koppies werden in het tegenlicht omgeven door een vlammende krans van gele veren, het leek wel alsof ze in de brand stonden. Als ze groter worden verliezen ze deze gele veren en krijgen ze het volledig zwarte rouwkleed van hun ouders, dat helse vuur schijnt dan alleen nog door hun bloedrode ogen naar buiten.

 

Lees ook: Jonge gansjes (Branta canadensis), Doodenge meerkoet, Parende meerkoeten en Koploze meerkoeten.