Slovenië is ongeveer half zo groot als Nederland en de hoofdstad Ljubljana is qua inwonersaantal vergelijkbaar met Breda. Het mag dus geen verrassing zijn dat het natuurhistorische museum, het Prirodoslovni Muzej, in Ljubljana, niet de allergrootste collectie of meest unieke stukken bezit. Het natuurhistorische museum zit samen met het nationale museum in één fraai gebouw dat uit 1885 stamt. Het museum en haar collectie ontstond al in 1821 en is, samen met de roerige geschiedenis van het land, meerdere malen van naam veranderd.
De twee belangrijkste museumstukken zijn feitelijk heel bescheiden. Het betreft het bijna complete skelet van een wolharige mammoet en het skelet van een kleine walvis. Het incomplete mammoetskelet is echter wel in Slovenië zelf gevonden en één van de best bewaarde van Europa, terwijl het 13,2 meter lange walvisskelet, in tegenstelling tot dat in veel andere musea, in 2003 ook bij Slovenië zelf aan de kust is aangespoeld. Dit museum pretendeert niet het grootse of modernste te zijn, maar focust zich vrijwel volledig op de lokale natuurhistorie.
De collectie beslaat slechts een paar kleine zalen op de eerste verdieping, het geheel voelt misschien enigszins ongeordend en amateuristisch aan, maar is wel met zorg samengesteld en gepresenteerd. De collectie bestond uit wat skeletten en opgezette vissen in vitrines, enkele dieren in diorama’s, het skelet van de walvis hangend van het plafond en het skelet van de mammoet als blikvanger bij de ingang van de tentoonstelling. De zaaltjes voelden aan als leslokalen, hier en daar stonden tafeltjes en stoelen tegen de muur en je kon je goed voorstellen hoe een bezoekje aan dit museum een jaarlijkse verplichting voor de scholen uit de omgeving was. Veel bezoekers zullen ze niet trekken, toen wij kwamen, waren wij letterlijk de enige bezoekers in het gehele gebouw, toch kan ik dit soort musea wel waarderen. Een opgezette vis uit de lokale rivier, een opgezette arend op de kast en een opgegraven fossiel uit eigen grond zijn niet minderwaardig, integendeel ze zijn een onderdeel van de lokale geschiedenis en identiteit en ze verdienen het net zo goed als andere uiterst zeldzame of kostbare stukken om te worden getoond.
Klik hier voor meer foto’s van de natuurhistorische collectie van het Prirodoslovni Muzej in Ljubljana en hier voor meer foto’s van andere natuurhistorische musea uit Europa.
Geen reacties
Reageer