Al sinds mensenheugenis denken we ons bepaalde krachten te kunnen verwerven door ze te consumeren. We aten stierenballen om onze potentie te verhogen of een gedode beer om ons zijn kracht eigen te maken. Vooral in de primitieve geloven draait het nog veel om dit mystieke vermogen. Zo geloofde men dat elk wezen een eigen levenskracht en macht heeft, door dit dier te eten zou je die eigenschappen kunnen verwerven. Dood de leeuw, eet hem, kleed je in zijn vel en klauwen en je zult zijn moed en kracht verkrijgen. Er bestaat hiervoor echter geen enkele wetenschappelijke basis en we moeten het dan ook afdoen als een vorm van bijgeloof.

 

Glaucus+atlanticusHet lijkt ongelooflijk maar er is wel een diersoort dat zich de vermogens van zijn prooi eigen kan maken door het te eten. De Nudibranchia oftewel ‘naaktkiewen’ zijn een zee-naaktslakachtige soort. Ze zijn in staat de verdedigingsmechanismen van hun prooi voor zichzelf te gebruiken. Deze zee-naaktslakken behoren tot de meest gevarieerde en gekleurde dieren op aarde. Een goed voorbeeld hiervan is Glaucus atlanticus. Dit fraaie 5 tot 8 cm grote beestje voedt zich voornamelijk met het giftige Portugese oorlogsschip (physalia physalis). Deze kwal kan met de netelcellen op zijn lange tentakels een voor mensen dodelijke steek geven. De resistente Glaucus atlanticus voedt zich echter ongehinderd aan deze tentakels. Het is in staat om de meest giftige netelcellen via zijn maag naar zijn huid te verplaatsen. Hier komen ze terecht in kleine zakjes aan de uiteinden van zijn uitsteeksels en gebruikt hij ze voor zijn eigen verdediging. Glaucus atlanticus kan daardoor een nog dodelijker steek dan het Portugese oorlogsschip uitdelen. Vrijwel alle Nudibranchi hebben dit vermogen, ze gebruiken het gif van de kwallen en anemonen die ze eten voor hun eigen verdediging.

 

Pseudoceros-SpSommige platwormen gaan echter nog een stapje verder. Deze bladvormige platwormen zijn zeer eenvoudig gebouwd. Ze bezitten slechts een heel eenvoudig netwerk van zenuwbanen. Sommige hebben een paar kleine verdikkingen maar je kunt nauwelijks van een complexe structuur als hersenen spreken. Toch bezitten ze een verbazingwekkend vermogen. Platwormen kunnen leren. Sommige individuen hebben geleerd hun weg door een eenvoudig doolhof te vinden. Door ze kleine schokjes te geven bij donker geverfde doorgangen hebben ze geleerd alleen de lichte doorgangen te kiezen. Maar veel verbazingwekkender is nog dat dit geheugen is opgeslagen in een stof. Als een platworm die het doolhof heeft geleerd aan een andere platworm wordt gevoerd kan deze nieuwe platworm direct en zonder enige training het doolhof doorlopen. Platwormen hebben zo het vermogen ontwikkeld om aangeleerde eigenschappen via hun voeding tot zich te nemen.