Grote helmslak (Cassis cornuta) 1-2015 1611Grote helmslak (Cassis cornuta)De slak van deze forse schelp is eetbaar. In sommige gebieden in de Indo-Pacifische regio wordt er actief op deze dieren gejaagd. Ze worden daar in hun schelp boven een vuur geroosterd. De grote helmslak leeft bij riffen op zand of koraalzand waar hij op kroon zee-egels jaagt. Omdat deze zee-egels de kraalriffen aantasten, is Cassis cornuta op sommige plaatsen beschermd. Dit grote vrouwelijke exemplaar is 36cm lang en weegt 3400 gram. De meeste exemplaren worden echter niet veel groter dan 30 cm. De mannetjes zijn beduidend kleiner en zijn herkenbaar aan de hoornachtige knobbels op hun schild. De schelp heeft een fijne netwerk sculptuur en het grote sifonaal kanaal is naar boven gebogen. Het pariëtale schild, dat bij jonge exemplaren ontbreekt, kan zo groot worden dat de lichaamswindingen er volledig achter schuil gaan.