Weblog

Sint Antonius

donderdag, 9 juni 2011

In de Jacobskerk in Antwerpen staat een heiligenbeeld van Sint Antonius, de patroonheilige van wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, huisdieren en varkens. Hij is herkenbaar aan een bedelaarsstaf, een bel en een varken. Antonius had al zijn bezittingen aan de armen gegeven en wordt wel gezien als de vader van het kloosterleven. Over het algemeen wordt hij omschreven als een streng, gedisciplineerd en ascetisch figuur. Blijkbaar had de beeldenmaker van dit specifieke beeld een heel andere Antonius voor ogen. Zijn Antonius is goedlachs en vrolijk, hij kijkt geamuseerd uit zijn ogen, zwaait vrolijk met zijn kruisje en heeft een doe het zelf accessoire op zijn pet. Zelfs het varkentje dat hem bijstaat lijkt te grinniken. Deze Antonius ziet eruit alsof hij een binnenpretje heeft en wel een pintje lust.

 

sint anonius jacobskerk antwerpen 3577

lees verder...

Wit vingerhoedskruid (Digitalis purpurea alba)

donderdag, 9 juni 2011

Alles aan het vingerhoedskruid is giftig, van de wortels tot aan de bloem. Als je een blaadje zou opeten zou je dat waarschijnlijk niet overleven. Gelukkig heeft het geen vruchtjes en komen vergiftigingen zelden voor. De digitalis gifstoffen uit deze plant worden nog steeds gebruikt bij de behandeling van bepaalde hartritme stoornissen. Het wit vingerhoedskruid (digitalis purpurea alba) heeft jarenlang als kwetsbare en beschermde plant op de Nederlandse Rode lijst van planten gestaan. Het is één van de mooiste Nederlandse bloeiende planten. Als de plant is bevrucht vallen de bloemkelken af, deze liggen dan als een afgedankte jurkjes onder de plant. Heel giftig maar o zo elegant.

 

vingerhoesdskruidbloem 06-2011 8126

lees verder...

Brand in papierfabriek Tilburg

maandag, 6 juni 2011

Afgelopen zaterdag was er een grote brand in de papierfabriek in Tilburg. Vanuit de wijde omtrek was de rook te zien. Ik was aan het werken maar thuis liep de hele buurt uit om naar het schouwspel te kijken. Wat niet altijd verstandig is. Zelfs mijn zoontje weet dat er bij een grote brand gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen, je kunt dus beter niet in de rook gaan staan. Thuis deden ze dus snel de ramen en deuren dicht en bleven ze binnen. Wel had mijn zoontje even vlug een paar foto’s gemaakt, om aan pappa te laten zien hoe dichtbij het was.

 

brand papierhandel 4-6-2011 2brand papierhandel  4-6-2011 1

lees verder...

Dode reiger

maandag, 6 juni 2011

blauwe reiger (ardea cinerera) 06-2011 7885blauwe reiger (ardea cinerera) 06-2011 7888blauwe reiger (ardea cinerera) 06-2011 7900blauwe reiger (ardea cinerera) 06-2011 7892

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanmorgen ben ik nog even naar het bos geweest. Het regende en was grauw. In een weiland bij De Brand lag een dode reiger. De koeien hielden afstand. Overal was de natte grond door hun hoeven omgeploegd behalve bij de reiger. Hij lag op een paar vierkante meter onaangetast gras.

lees verder...

100.000 Dollars

maandag, 6 juni 2011

100000dollar-2100000dollar-1

 

 

 

 

 

 

 

Kunstenaar Hans-Peter Feldmann heeft de Biënnale Hugo Boss prijs gewonnen. De prijs bedroeg honderdduizend Amerikaanse dollars en een solo tentoonstelling in het Guggenheim Museum. Hij heeft zich het geld laten uitbetalen in honderdduizend losse één dollarbiljetten en de hem toegekende ruimte ermee bekleed. De biljetten zijn stuk voor stuk op de muren en pilaren vastgeprikt.

 

100000dollar-3Ik stel me voor dat je in deze ruimte het geld kunt ruiken en dat je als je langs de muren loopt het papier kunt horen ritselen. Het lijkt me als bezoeker moeilijk om de biljetten niet aan te raken, laat staan er een paar los te trekken. Bankbiljetten hebben net als kunst geen enkele intrinsiek waarde buiten wat de samenleving het toekent. Dit werk roept niet alleen vragen op over de economische waarde van kunst en geld, het geeft ons ook de unieke mogelijkheid om een normaal gesproken abstract begrip als 100.000 dollar (zowel de economische waarde ervan als het wetenschappelijke getal) als een visueel object en zelfs als een fysieke ruimte te beleven.

lees verder...

Neuskorsten

zondag, 5 juni 2011

Het is een algemeen bekend feit dat je van korstjes kunt gaan fluiten. Jarenlang kreeg ik geen grip op dit fenomeen. Altijd netjes mijn korstjes opgegeten maar fluiten, ho maar. Nu blijkt dat ik het gewoon verkeerd had begrepen. Deze maanden zorgt mijn hooikoorts er voor dat mijn neus behoorlijk geïrriteerd is, verstopt van vleugel tot voorhoofd. Het is dus ook niet gek dat er korstjes in mijn neus zitten, vervelende jeukende droge korstjes. Maar ze laten me wel fluiten! Tenminste, als ik door mijn neus probeer te ademen.

 

Lees ook korstjes

lees verder...

Bauhinia

zondag, 5 juni 2011

bauhina-heroineMomenteel deelt een nog onbekende gemaskerde vrouw in Hong Kong geld en voedsel uit aan de armen. Geïnspireerd door de film kick ass heeft ze zichzelf een superhelden kostuum aangemeten en wil ze de onrechtvaardigheid van Hong Kongs economische beleid onder de aandacht brengen. Ze heeft zich vermomd omdat ze “niet beroemd” wil worden. Ze noemt zichzelf Bauhinia naar de wapenbloem van de stad en heeft een eigen face-book pagina onder de naam Hong Kong Flower geopend. Hierop geeft ze aan een alleenstaande rijke zakenvrouw van nobele komaf te zijn die in het buitenland is opgeleid. Ze houdt de gemoederen in Hong Kong momenteel aardig bezig. Laten we maar hopen dat het straks niet een reclamecampagne voor één of ander schoenenmerk blijkt te zijn.

 

Er wordt echter wel flink gespeculeerd over wie deze rijke alleenstaande dame zou kunnen zijn. Hiervoor vergelijkt men momenteel de fysieke attributen en specifiek de decolletés van dames die in aanmerking zouden kunnen komen. Het zal geen verassing zijn dat het vooral de heren zijn die zich met dit speurwerk bezig houden.

lees verder...

Ctrl+Alt+Del

woensdag, 1 juni 2011

Als ik mijn Windows PC wil ontgrendelen moet ik volgens hem Ctlr+Alt+Del indrukken. Dit suggereert dat als ik deze drie toetsen tegelijkertijd indruk mijn PC wordt ontgrendeld, maar dat is niet helemaal waar. Het werkt namelijk alleen maar als je de Del als laatste indrukt. Van de zes mogelijke volgorden waarop je deze drie knoppen kunt indrukken werkt hij slechts bij twee combinaties!

 

Ctrl+Alt+Del werkt

Ctrl+Del+Alt werkt niet

Alt+Ctrl+Del werkt

Alt+Del+Ctrl werkt niet

Del+Ctrl+Alt werkt niet

Del+Alt+Ctrl werkt niet

 

(met dank aan Thomas)

 

lees verder...

Poelkikkers (Rana lessonae)

dinsdag, 31 mei 2011

poelkikker (rana lessonae) 05-2011 7294poelkikker (rana lessonae) 05-2011 7371poelkikker (rana lessonae) 05-2011 7373poelkikker (rana lessonae) 05-2011 7364

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de kleine bospoel in natuurgebied De Brand zitten veel poelkikkers. Ze zitten vaak aan de kant van het water te zonnen. Als je dichterbij probeert te komen schieten ze meteen het water in. Na dat ik enige tijd had geprobeerd om ze zo stil mogelijk te benaderen gaf ik het op en ging aan de kant zitten kijken. Poelkikkers zijn niet alleen schuw ze zijn ook erg nieuwsgierig. Steeds meer kikkerkopjes staken tussen het kroos omhoog en zwommen langzaam naar me toe. De meest nieuwsgierige klommen op de kant en kwamen zo dicht bij mijn camera dat ze scheel moesten kijken om zichzelf in mijn lens gereflecteerd te zien.

 

lees ook: Boomkikkers

lees verder...