Weblog

De marteldood van Jezus

zondag, 31 juli 2011

passion-of-christZoals iedereen waarschijnlijk wel weet is Jezus voor onze zonden aan het kruis gestorven, geen prettige dood maar blijkbaar noodzakelijk. Dat Jezus er zelf ook niet echt naar uit keek lijkt me duidelijk. In Gethsemané bidt hij nog tot zijn Vader, smeekt hij hem om toch maar niet aan het kruis te hoeven. Alleen al het feit dat Jezus dit aan zijn vader vraagt, geeft aan dat de beslissing of hij wel of niet aan het kruis gaat enkel bij God ligt. Niet bij de Romeinen, niet bij de Joden en zeker niet bij Jezus. Hij is echter een gehoorzame zoon die zijn vader volledig toebehoort en hij wacht dus rustig op zijn dood. Jezus moet sterven opdat God de Vader onze zonden kan vergeven.

 

Want God was boos, of sterker nog woedend, op de mensen en blijkbaar kon hij die woede alleen maar stillen met het dood martelen van een onschuldige. Hoe kan in godsnaam iets verschrikkelijks als het doodmartelen van een mens tot mijn verlossing leiden? En waarom kan deze God alleen vergeven na zo’n misselijkmakend spektakel?

 

Al bijna 2000 jaar proberen we deze kromme redenatie recht te lullen. Maar al het dialectische, esoterische en filosofische geneuzel daargelaten, het gaat er bij mij niet in dat een God die er een dergelijke “logica” op na houdt geschikt is om over mijn zonden te oordelen, wie weet wie hij er allemaal wel niet voor op laat draaien?

 

lees ook: De tirannie van de geloofsovertuiging

lees verder...

Panteramaniet (Amanita pantherina)

vrijdag, 29 juli 2011

panteramaniet (amanita pantherina) 07-2011 0056panteramaniet (amanita pantherina) 07-2011 0064panteramaniet (amanita pantherina) 07-2011 0060panteramaniet (amanita pantherina) 07-2011 0067

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze paddenstoelen schieten nu al onder sommige bomen omhoog. Ze beginnen als een klein wit ei dat door de grond heen breekt en als snel daarna vouwt de hoed zich uit. Omdat ze zijn aangevreten zou je verwachten dat je ze kunt eten. En dat zou ook heel goed kunnen als het hier een parelamaniet betreft. Het kan echter net zo goed een panteramaniet zijn. Een parelamaniet lijkt sterk op een panteramaniet, heeft ook lichte beursresten op zijn hoed en is (mits men hem goed verhit) voor mensen eetbaar. Een panteramaniet ruikt daarentegen lekker (naar radijs) maar is voor ons erg giftig, 100 gram is al dodelijk. Een parelamaniet verkleurt meestal rood als hij wordt beschadigd en een panteramaniet niet, maar zo’n verkleuring kan ook pas na enige tijd optreden. Ik hou het in dit geval toch maar op een panteramaniet. Maar of hij nu wel of niet eetbaar zou zijn, ik neem geen risico’s, je zult mij dus niet snel een paddenstoel zien eten die niet uit de winkel komt.

 

lees ook: Paddenstoelen

lees verder...

Parende spinnen

dinsdag, 26 juli 2011

parende hangmatspinnen (linyphia triangularis) 07-2011 0001parende hangmatspinnen (linyphia triangularis) 07-2011 0002parende hangmatspinnen (linyphia triangularis) 07-2011 9996parende hangmatspinnen (linyphia triangularis) 07-2011 9999

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de meeste spinnen is een paring een riskante aangelegenheid. Het mannetje moet het vrouwtje er van zien te overtuigen dat hij geen prooi is. Middels een langdurig paringsritueel probeert hij haar jachtinstinct uit te schakelen. Dit kan soms enkele uren duren. Deze herfsthangmatspinnen draaien eerst rondjes om elkaar en voor dat ze echt kunnen paren zijn er eerst een aantal schijnparingen. Als tenslotte het vrouwtje haar voorpoten naar achteren trekt is dat voor het mannetje het teken dat ze paringsbereid is. Hij spint een klein webje en deponeert daar zijn sperma op, dit zuigt hij daarna met zijn pedipalpen op. Van daar uit moet hij het in haar genitaalopening, die zich in het midden onder haar lijf bevindt, overbrengen. Het sperma is in zijn palpen niet erg lang houdbaar, hij moet de gehele procedure dus goed timen. Aan het einde van zijn pedipalpen zit een kleine ballonachtige structuur, de bulbus. Het kleine buisachtige uiteinde hiervan, de embolus, brengt hij in haar geslachtsopening en daarna pompt hij zijn sperma naar binnen. In het vrouwtje kan dit sperma erg lang, in uitzonderlijke gevallen zelfs tot anderhalf jaar, bewaard worden.

 

klik hier voor meer foto's van spinnen

lees ook: getijgerde lijmspuiter, wolfspinnen, kraamwebspin en krabspinnen.

lees verder...

Vliegen in het donker

zondag, 24 juli 2011

zweefvlieg (meliscaeva cinctella) 07-2011 9848groene vleesvlieg (lucilia caesar) 07-2011 9867

 

 

 

 

 

 

 

De laatste dagen regent het bijna aan één stuk door. De meeste insecten schuilen of wachten tot het wat droger en warmer wordt. Deze twee vliegen zijn gisterenavond gefotografeerd. Het was al donker maar toen het even droog was heb ik snel wat foto’s in de tuin gemaakt. Ze hadden zich aan de verdroogde bloemhoofdjes van de lavendel geklemd. Omdat het donker was en ze flink waren afgekoeld kon ik ze een stuk makkelijker benaderen dan normaal overdag.

lees verder...

Hout eet ijzer

vrijdag, 22 juli 2011

paal 02-2011 4078Soms zie je bomen die het ijzerdraad of het hek waar ze tegen aan groeiden hebben opgegeten. Ze groeien er omheen en sluiten het ijzer met hun hout in. Zo is dat ook met dit stuk ijzerdraad gegaan, de boom heeft het omklemd en zelfs nu de boom is gestorven en al gedeeltelijk is weggerot houdt hij het ijzer nog stevig vast.

lees verder...

Eén ademteug per etmaal

vrijdag, 22 juli 2011

ooievaarsbek 07-2011 9729Elke nacht gaan de bloemen in mijn tuin dicht. De volgende ochtend als de zon weer opkomt en het lichter en warmer wordt, gaan ze weer open. Dag in dag uit. Alsof ze ademen op het ritme van de etmalen. Eén ademteug per planeetomwenteling.

lees verder...

Vliegen zijn herkauwers

vrijdag, 22 juli 2011

huisvlieg (helina duplicata) 07-2011 9753Dit minuscule huisvliegje is geen bellen aan het blazen maar aan het herkauwen. Omdat vliegen geen vast voedsel kunnen opnemen spugen ze op hun eten en slobberen ze de halfverteerde brij met hun stofzuigersnuit op. Voordat het voedsel daarna in het spijsverteringskanaal wordt opgenomen wordt het eerst nog een aantal keer met speeksel vermengd. Je ziet de vlieg dan herhaaldelijk een speekselbel blazen en weer opzuigen. Hij is zijn voedsel dan dus meerdere malen aan het voorverteren. Je kunt dus met recht stellen dat vliegen net als runderen herkauwers zijn.

lees verder...

Gespreks ping-pong

donderdag, 21 juli 2011

Vrijwel al onze communicatie heeft zijn eigen ritme. Deze ritmes stemmen we dan ook op elkaar af. Door het gedrag van een ander te spiegelen gaan we net als die ander harder en sneller of juist zachter en langzamer praten. Het heeft wel wat weg van een pingpong wedstrijd. Het ritme van heen en weer wordt zo op elkaar afgestemd dat er geen bal verloren gaat. Af en toe probeert iemand een puntje te halen door een zachte bal extra hard terug te slaan maar over het algemeen is het de bedoeling van het gesprek de bal boven de tafel te houden.

 

Maak van dit gesprek nu eens een echte wedstrijd. Probeer je tegenstander eens uit balans te krijgen zonder de verkeerde dingen te zeggen. Beantwoord zijn vragen wisselend te snel of te langzaam. Als je dit goed doet krijg je je tegenstander binnen de kortste tijd over de rooie. Als je hierbij ook nog “verkeerde” gezichtsuitdrukkingen gebruikt wordt het helemaal leuk. Kijk bijvoorbeeld terwijl de ander praat maar eens alleen naar zijn kin en verander je gezichtsuitdrukking dan van geïnteresseerd naar verbaasd. Begin met snel knipperen, sper daarna je ogen open en maak het af met een mooie frons. Je krijgt punten voor elke keer dat je tegenstander de draad van zijn verhaal kwijtraakt.

lees verder...

Staren

dinsdag, 19 juli 2011

Het viel me laatst op hoe mooi een gezicht kan zijn als het staart. Als het even niet glimlacht, fronst, praat of kauwt. Van alle zoogdieren heeft de mens de meeste gelaatsspieren en deze spieren gebruiken we dan ook, continu. Onze gezichten dansen van alle emoties en gedachten die er zich op afspelen. Je vergeet dan wel eens hoe mooi onze gezichten zijn als ze niet bewegen, als ze rusten.

lees verder...

Na de regen

zondag, 17 juli 2011

bloem 07-2011 9668bloem 07-2011 9661bloem 07-2011 9634bloem 07-2011 9629

lees verder...