Weblog

Quiraing

dinsdag, 11 oktober 2016

quiraing skye 8-2016 2034In het Noorden van Skye, ligt de Quiraing, een woest gebied waar het weer net zo veranderlijk is als het landschap. Dit hele gebied is ontstaan door een serie aardverschuivingen, en kenmerkt zich door scherpe spitsen, grasplateau’s, bemoste hellingen en steile wanden. Het lijkt op een enorm laken dat door een paar reuzenhanden is verfrommeld. De Quiraing ligt 543 meter boven zeeniveau en kijkt naar het Oosten uit over de Brogaig rivier die vanuit een hooggelegen meer in Staffin Bay uitmondt. Het is één van de mooiste gebieden die ik ken, woest, onvoorspelbaar en ongelooflijk divers. Ondanks de vele schapen die er grazen heeft het iets ontembaars, bijna alsof het buiten de tijd bestaat. Alsof de botten van een oudere wereld hier nog door de grond omhoog steken.

quiraing skye 8-2016 2025quiraing skye 8-2016 2028

Lees ook: Staffin Island SkyeMist op de Quiraing en Hardangervidda.

lees verder...

Poivre d’Ivoire

zondag, 9 oktober 2016

poivre de ivoire 9-2016 2411Bij nader inzien vond ik het ivoren pepertje toch nog niet helemaal af. Ik heb het steeltje flink wat dunner gesneden, waardoor het iets kwetsbaarder is geworden, maar de vorm wel sterker is. Om het veilig te kunnen bewaren heb ik er passend kistje bij gemaakt. Hierin wordt het op een zwart fluwelen laag gepresenteerd en kan het desgewenst ook veilig worden vervoerd. Het is daardoor ook meer dan alleen een los voorwerp en verdient dus een naam. Omdat de letters en klanken van peper en ivoor in het Frans zo mooi met elkaar spelen, heet het poivre d’ivoire.

poivre de ivoire 9-2016 2392poivre de ivoire 9-2016 2401

Lees ook: Ivoren peper.

lees verder...

Eilean Donan Castle

vrijdag, 7 oktober 2016

eilean donan 8-2016 2590Dit, van oorsprong 13e-eeuwse, kasteeltje is een enorme toeristische trekpleister. Het staat buitengewoon fotogeniek op een klein eilandje in Loch Duich en is via een stenen brug met de oever verbonden. Daar ligt naast de weg een forse parkeerplaats, waar regelmatig busladingen met toeristen worden gelucht. Het kasteeltje zelf kun je bezoeken, maar dat voegt weinig toe aan de grandeur die het juist op afstand biedt. Veel films, waaronder Highlander en The World is Not Enough zijn er, juist vanwege deze imposante ligging, opgenomen. Bij Eilean Donan komen drie Lochs, die in directe verbinding met de zee staan, bij elkaar. Dit maakt de ligging niet alleen buitengewoon strategisch maar zorgt er ook voor dat een groot gedeelte tijdens eb droog komt te liggen. En juist dan, als het water zakt en het gele wier aan de oppervlakte komt, vind ik Eilean Donan het mooist.

eilean donan 8-2016 2616eilean donan 8-2016 2607

lees verder...

Verpiste foto

donderdag, 6 oktober 2016

loonse en drunense duinen 10-2016 2363Het licht was de afgelopen dagen zo mooi dat ik naar de Loonse en Drunense duinen was gegaan om tijdens de zonsondergang wat foto’s te maken. Het was heerlijk om buiten te zijn, maar de foto’s wilden niet zo lukken. Ik wilde net een foto van twee dode boomstammen in de open zandvlakte maken, die in het late gele licht mooi afstaken tegen de blauwe lucht, toen er uit het niets een klein hondje aan kwam lopen. Nog voordat ik de foto nam, wist ik eigenlijk al dat hij niet best zou worden. Van dat soort foto’s gaan er duizend in het dozijn. Maar ik was er nu eenmaal en wilde niet met lege handen naar huis. Vlak voordat ik afdrukte, kwam vanuit de linker onderhoek dat kleine hondje in beeld. Hij liep doelbewust naar de dode stammen, draaide zijn kont naar me toe en tilde zijn poot op. Waar hij vandaan kwam weet ik niet, in heinde en verte was verder geen mens te bekennen. Waarom hij speciaal naar deze ene boom kwam, was me ook een raadsel. Nadat hij tegen de stam had gepist, draaide hij zich even om, keek me kort aan, alsof hij wilde verifiëren dat zijn boodschap was overgekomen en stiefelde daarna op zijn gemakje weer weg, Jan weet waar naar toe. 

 

lees verder...

Buigen of knikken

donderdag, 6 oktober 2016

Als we met ons hoofd knikken, buigen we eigenlijk onze nek. We krommen hem, maar zetten er geen scherpe knik in. Terwijl we, als we onze armen of benen buigen, we deze eigenlijk knikken en niet buigen, ze komen tenslotte niet krom te staan. Dus misschien kunnen we voortaan beter het hoofd buigen en onze armen en benen gaan knikken.

lees verder...

Ivoren peper

vrijdag, 30 september 2016

peper 9-2016 2278Dit pepertje is gemaakt uit één van de fragmenten gebarsten nijlpaardtand die ik nog had liggen. Ik wilde uitproberen of ik hieruit een natuurgetrouw snijwerk kon maken. Omdat de fragmenten klein en langwerpig zijn, heb ik gekozen voor een pepertje. Die zijn bedrieglijk eenvoudig van vorm, ze lijken wel wat op een kleisliert zoals je die als kind vroeger met je handen draaide. Maar als je goed kijkt, hebben ze toch een behoorlijk complexe vorm, zeker als ze half verdroogd zijn. Dan zakt de huid in, wordt hij platter, krijgt allerlei deukjes en bulten, draait hij zich om zijn zaadlijst heen en verandert het steeltje in een verschrompelde en geribbelde haak. Nijlpaardivoor is heel hard en breekbaar, het was dus nog een hele klus om het pepertje in zijn geheel uit het stukje ivoor te snijden.

 

peper 9-2016 2248-2247Lees ook: Fragment van een nijlpaardtand.

lees verder...

Duizend en eerste

vrijdag, 30 september 2016

Hoewel beide mogen, klinkt duizend en eerste me toch beter in de oren dan duizend en eende. En nu ik het typ vind ik het ook veel logischer ogen.

Dit is dus mijn duizend en eerste berichtje op mijn site. Naast duizend berichtjes staan er ook nog eens 4750 foto’s, verdeeld over 111 mappen op. Door de jaren heen is het een heel bouwwerk geworden. Op naar de volgende duizend!

lees verder...

Doornappel (Datura stramonium)

zondag, 25 september 2016

doornappel (datura stramonium) 9-2016 2143Deze karakteristieke en mooie plant is tevens één van de giftigste die in Nederland voorkomt. Ze kunnen ruim een meter hoog worden. Vooral de jonge planten met één vrucht spreken tot de verbeelding. Rechtopstaand op een dikke paarsrode stengel, met de appel in de vork tussen twee zijtakken, lijkt de plant bijna bezield en heeft hij veel weg van een mannetje dat met gespreide armen in het zand staat. Te zijner tijd splijt zijn hoofd aan de bovenkant open en verspreidt hij zijn giftige zaden over het land. Altijd als ik ze zie, moet ik onwillekeurig denken aan het kruid waar Lambik in de Sputterende Spuiter zijn toverdrank van trekt.

 

suske en wiske de sputterende spuiter 9-2016 2221Deze plant leeft op open zonnige plaatsen met een kalkhoudende losse grond. In de Amsterdamse waterleidingduinen staan ze in lange rijden langs de ruiterpaden. Volgens een oud verhaal is deze plant vervloekt door God. Toen de slang in het paradijs Eva had verleid tot het eten van de appel, sprak God een vloek over hem uit. Terwijl de slang om de doornappelboom kronkelde, vergiftigde hij deze. De boom slonk tot een plant en de vele stekels op zijn appels verwijzen naar de tanden van de slang. Zijn Latijnse naam, Datura stramonium, dankt hij aan zijn stekels (Datura is afgeleid van het Arabische tat voor steken) en zijn mooie gedraaide bloemkelk (stramonium betekent gedraaid).

 

doornappel (datura stramonium) 9-2016 2136doornappel (datura stramonium) 9-2016 2149Vrijwel alles aan de plant is giftig, van zijn bladeren tot zijn zaden. Hij behoort tot de Solanaceae, de nachtschades, en bevat een cocktail van 29 verschillende hallucinogene alkaloïden. Vroeger was deze plant een onderdeel van heksenvliegzalf en sommige onnozele druggebruikers experimenteren er nog wel eens mee. Gezien de variabele verhouding en concentratie van scopolamine en atropine (tot een factor 5), is de kans op een fatale vergiftiging zeer groot.

 

doornappel (datura stramonium) 9-2016 2139Lees ook: Bitterzoet (Solanum dulcamara).

lees verder...

Versteend paddenstoelkoraal

vrijdag, 23 september 2016

fossiel paddenstoelkoraal 9-2016 1885De gelijkenis tussen de hoed van een paddenstoel en dit koraal is zo groot, dat menigeen denkt dat deze mooie versteende schijven echte versteende paddenstoelen zijn. Paddenstoelen verstenen echter niet, ze zijn te zacht en bestaan net als kwallen vrijwel alleen uit water. Je komt hiervan dus ook geen fossielen tegen. De skeletten van koraal lenen zich echter uitstekend voor fossilisatie. Zoals die van Scolymia en Fungia, harde steenachtige koralen die in platte schijven groeien. Deze grote families ontstonden zo’n 240 miljoen jaar geleden en er zijn veel fossielen van bekend. Vrijwel alle, zogenaamd fossiele, paddenstoelen die op internet worden aangeboden zijn eigenlijk fossiele paddenstoelkoralen.

 

fossiel paddenstoelkoraal 9-2016 1894In tegenstelling tot een paddenstoel liggen de “sporen-platen” van dit koraal bij een levend exemplaar aan de bovenkant van de hoed, waarbij  de mond zich in het centrum bevindt. Ze zijn prachtig gekleurd en komen in wit, roze, paars, blauw, groen en rood of in een combinaties van deze kleuren voor. De meeste soorten hechten zich ergens aan vast maar sommige liggen ook los op de bodem. Ze komen vooral voor op ondiepe riffen en zachte bodems.

lees verder...