Weblog

Penisnijd

zondag, 4 december 2011

Bijna alle vrouwen zijn mannenverslindster, letterlijk. Talloze kerels worden vermoord, vaak vlak na hun geboorte, enkel en alleen vanwege hun geslacht. Ruw aan het leven ontplukt dienen zij de vele vrouwen van dit land tot voer. Jaarlijks verslinden zij zo meer dan zestig miljoen mannen. Want, u realiseert het zich misschien niet, maar de vrouwen zijn hier ver in de meerderheid. Kijk maar eens goed om u heen, laat u de schellen van de ogen vallen, hoeveel kippen zijn er per haan, hoeveel koeien per stier, geiten per bok of ooien per ram? Wij mannen zijn sterk in de minderheid en geen haan die er naar kraait.

lees verder...

Cryptobiose

zondag, 4 december 2011

Cryptobiose of schijndood is een overlevingsstrategie waarbij een organisme extreme omstandigheden kan overleven door tijdelijk zijn stofwisseling drastisch te verlagen. In deze staat lijkt het organisme dood maar kan het zeer extreme droogte of temperaturen overleven.

 

Het woord cryptobiose komt van het Griekse kruptos of kryptos voor verborgen en van bios voor leven. Hiervan is het woord crypte voor grafkelder ook afgeleid.

 

C006/9581Van alle dieren die deze strategie gebruiken is het waterbeertje de absolute meester als het gaat om overleven. Waterbeertjes behoren tot de Tardigrada-familie en zijn kleine waterdiertjes met acht pootjes. Ze variëren in grootte tussen de 0,01mm en de 1,5mm. Waterbeertjes komen over de hele wereld voor en je vindt ze in hete bronnen, onder meters ijs en van de hoogste bergen tot in de diepste zeeën. Deze beertjes zijn eutelisch, dat wil zeggen dat alle volwassenen van dezelfde soort exact evenveel cellen hebben. Na hun volwassenheid kunnen ze alleen nog groeien door hun cellen te vergroten. In hun cryptobiotische staat bevat hun lichaam slechts 1% van zijn normale hoeveelheid water en draait hun metabolisme op 0,01% van zijn normale ritme. Dit zorgt ervoor dat ze de meest bizarre omstandigheden kunnen overleven.

 

In deze cryptobiotische staat overleven sommige Tardigraden temperaturen van vrijwel het absolute nulpunt (-272°C) tot aan 151°C, kunnen ze bijna tien jaar zonder water en overleven ze 1000 maal meer straling dan andere dieren. Ze verdragen niet alleen een vacuüm maar overleven zelfs onder een druk van 6000 atmosfeer (zes maal de waterdruk van de aller-diepste oceaantrog). In 2007 zijn er Tardidraden in een lage baan om de aarde gebracht en waren erbij die niet alleen tien dagen lang het vacuüm van de ruimte maar ook de intensieve UV straling buiten de dampkring hadden overleefd.

lees verder...

Verliefd of geliefd

donderdag, 1 december 2011

Als er iemand van je houdt voel je je gewild en waardevol maar ook zwaarder, want liefde legt een last op je. Liefde is een te heftige emotie om te kunnen negeren. Als er iemand van je houdt ben je niet meer helemaal van jezelf, ongevraagd heeft de ander een stukje van zichzelf bij je achtergelaten. Dat is geen probleem zolang je die liefde kunt beantwoorden, je geeft dan namelijk ook een stukje van jezelf weg en samen houd je elkaar veilig en in evenwicht. Maar als dat niet zo is en liefde wordt niet beantwoord dan is het lichte gevoel van verliefdheid beter dan ongevraagd met de liefde van een ander verzwaard te worden. Als liefde eenzijdig is dan is het beter om van iemand te houden dan dat er iemand van je houdt.

lees verder...

De Venuskam (Murex pecten)

zondag, 27 november 2011

venuskam (murex pecten) 3238De Venuskam (murex pecten) wordt zo’n 15cm lang en leeft in ondiep water op de zeebodem. Hij is een carnivoor en heeft een buitengewoon lang siphonaal kanaal en drie lange rijen met stekels . Deze stekels zorgen ervoor dat hij niet ongewild in het zand wegzakt en beschermen hem tegen roofdieren. Hij behoort tot het beroemde Murcidae (purperslakken) geslacht. De Murex brandaris en Murex trunculus zijn de bekendste schelpen van dit geslacht. Zij waren verantwoordelijk voor de fraaie purperen kleurstof uit de oudheid. Als men deze slakken kookte scheidden zij een gelige vloeistof af die in direct zonlicht paars verkleurde. Deze kleurstof vervaagde niet maar werd met de tijd alleen maar feller. Dit purper werd als eerste door de Feniciërs op grote schaal geproduceerd, het was echter kostbaar en werd derhalve alleen maar door de rijken en de adel gebruikt. In de Romeinse tijd mochten alleen senatoren en keizers purperen mantels dragen. Na de val van dit Rijk werd de kleurstof door de Rooms-katholieke kerk gebruikt voor de mantels van kardinalen.

 

De Murex schelpen danken hun naam aan Aristoteles en zijn daarmee één van de oudste benoemde diersoorten. Het Latijnse Murex is afgeleid van het Griekse Muax (paarse vis). De namen Feniciër en feniks (de legendarische vogel die uit zijn eigen as werd herboren) zijn afgeleid van het Griekse Phoinix, dat paars-rood betekent.

lees verder...

Gelijkheid

dinsdag, 22 november 2011

Tegenwoordig is alles en iedereen gelijk. Gebaseerd op onze democratische beginselen is de stem en mening van een ieder evenveel waard, man of vrouw, debiel of Nobelprijswinnaar. En we gaan zelfs nog een stapje verder, niet alleen de meningen zijn evenveel waard ook de kwaliteiten. Een vrouw kan evenveel als een man, een Neger evenveel als een Eskimo.

 

Maar, hoewel we wel steeds deze gelijkheid prediken handelen we er niet naar. Zo houden mannen en vrouwen nog steeds gescheiden sportwedstrijden en krijgen vrouwen bekers voor prestaties waar mannen voor gediskwalificeerd zouden worden. Op zich vind ik dat prima, ieder het zijne, anders zit je bij de Olympische Spelen alleen maar naar mannen te kijken. Maar als we wel het lichamelijke verschil tussen een man en vrouw als reden tot gescheiden wedstrijden zien waarom dan niet het verschil tussen bijvoorbeeld een Neger en een Eskimo?

 

Momenteel zijn er bar weinig Bosjesnegers die het wereldrecord hoogspringen houden en volgens mij heeft nog nooit een Eskimo een marathon uitgelopen.

 

Zou het voor die Bosjesnegers en Eskimo’s niet veel leuker zijn als zij ook in een aparte categorie mochten sporten?

lees verder...

Aspergeveld

maandag, 21 november 2011

Soms loont het om vroeg op te staan. Dan zijn de schaduwen nog koud en zet de eerste zon de herfstkleuren in vlam. Zoals bij dit uitgebloeide aspergeveldje bij Loon op Zand.

 

aspergeveld 11-2011 2941aspergeveld 11-2011 2961aspergeveld 11-2011 2969aspergeveld 11-2011 2887

lees verder...

Dark side of the moon

zondag, 20 november 2011

dark side of the moon-topografischDankzij Nasa's Lunar Reconnaisance Orbiter (LRO) hebben astronomen van de Arizona State University een ongelooflijk gedetailleerde topografische kaart van de maan kunnen maken. Deze kaart (GLD-100) heeft een nauwkeurigheid van 100m per pixel en laat de miniemste hoogteverschillen zien.

 

klik hier voor meer afbeeldingen van de GLD-100 kaart

lees verder...

Spinnenpoten

zondag, 20 november 2011

huisspin (amaurobius similis)Het spinnen lichaam bestaat uit twee delen. Het achterlichaam of abdomen is zacht. Het voorste gedeelte heet kopborststuk of cephalothorax. Dit heeft van boven een chitinepantser dat het carapax wordt genoemd, en van onderen een chitineplaat die sternum heet. Wij hebben aan beide kanten van onze gewrichten spieren, hiermee kunnen we onze gewrichten buigen en strekken. Spinnen hebben echter geen inwendig skelet, hun poten zijn harde holle buizen. Deze buizen zijn met een vloeistof gevuld. Hun grote gewrichten hebben alleen buigspieren. Het strekken gebeurt hydraulisch door de druk van de lichaamsvloeistof te verhogen. Hun poten strekken zich door het samentrekken van de spieren die het carapax met het sternum verbinden waardoor de vloeistof binnen het lichaam zich een weg naar de poten zoekt. Als een spin sterft valt deze hydraulische druk weg en trekken de spieren zich samen, met als gevolg dat de poten zich buigen. Als men op het carapax van een pas gestorven spin drukt, zullen de poten zich strekken, maar niet als men de uiteinden van deze poten afknipt.

lees verder...

Geschubde inktzwam (Coprinus comatus)

vrijdag, 18 november 2011

Geschubde inktzwam (coprinus comatus) 11-2011 2512Geschubde inktzwam (coprinus comatus) 11-20112514

 

 

 

 

 

 

 

Deze jonge exemplaren van de geschubde inktzwam onderscheiden zich van hun giftige neven, de grote en kleine inktzwam, door hun witachtige afstaande schubben. Dergelijke jonge exemplaren zijn, als ze nog wit en gesloten zijn, heel goed eetbaar en kunnen prima gepaneerd worden. Hun giftige neven bevatten coprine, een stof die in combinatie met alcohol warmteaanvallen, duizelingen en ademnood veroorzaken.

lees verder...