Weblog

In slaap vallen na seks teken van liefde

woensdag, 25 januari 2012

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het in slaap vallen na seks een goed teken is. Het zou namelijk betekenen dat je echt verliefd bent en van je partner houdt. “Hoe eerder partners na het hebben van seks in slaap vallen, des te groter het gevoel van liefde en de behoefte om een liefdesband met elkaar te ontwikkelen.“

 

Hoe sneller je na de seks in slaap valt des te meer je van iemand houdt. Zou dat ook betekenen dat je, als je in slaap valt tijdens de seks nog meer van iemand houdt? Ik ben zelfs wel eens in slaap gevallen voor ik seks met iemand heb gehad, kun je nagaan hoeveel ik van die persoon hield.

lees verder...

Baas bepaalt geluk werknemer

woensdag, 25 januari 2012

Het is altijd weer interessant om te zien hoeveel waarde wij aan het geschreven woord hechten. Als iets in de krant staat of wetenschappelijk is bewezen, worden de meest voor de hand liggende woorden spontaan gospel. Ongeacht hoe open de deur ook stond, hij wordt nog altijd harder ingetrapt door wetenschappelijk bewijs dan door persoonlijke ervaring.

 

Recent onderzoek leert dat een werknemer met zijn stijl van leidinggeven het gevoel van welbehagen van zijn personeel bepaalt, een echte “eye-opener”. In dezelfde trant kan ik nu al voorspellen dat de manier van lesgeven bepalend is voor het gevoel van veiligheid bij leerlingen, de stijl van opvoeden bepalend voor het gevoel van eigenwaarde van een kind en de manier van vrijen bepalend voor het verkrijgen van een orgasme.

 

Maar goed, toch heeft dit soort “open deur onderzoek” wel degelijk zin. De behoefte aan individueel welbevinden ligt aan de basis van ons vermogen om te willen en kunnen veranderen. Een feit waar leidinggevenden, docenten, ouders en partners zich nooit genoeg bewust van kunnen zijn.

 

Laten we nu maar hopen dat het niet alleen maar werknemers zijn die dergelijke krantenberichtjes lezen.

lees verder...

Calciet

dinsdag, 24 januari 2012

calciet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor meer foto's van calciet.

lees verder...

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

zondag, 22 januari 2012

tinker_tailor_soldier_spy_poster01Deze intelligent geschreven spionage film speelt zich af in Londen ten tijde van de koude oorlog. De hoofdpersoon ,George Smiley, een gepensioneerde medewerker van MI-6, krijgt het verzoek om binnen zijn oude divisie een sovjet spion te ontmaskeren.

 

De film ontvouwt zich op een rustig tempo en zit vol met stiltes en innuendo. Het verhaal is intelligent en intrigerend genoeg om de aandacht bij de personages te houden maar biedt weinig inzicht in hun karakters of drijfveren. Verwacht geen ontploffingen of snelle achtervolgingen. Dit is een spionagefilm waarbij de meeste handelingen zich binnenskamers afspelen. Het is moeilijk om je voor te stellen dat de minieme handelingen en gesprekken van de hoofdpersonen ooit tot enigerlei actie zouden kunnen leiden. De schaarse maar goed gedoseerde actiescènes zijn daardoor bijna surrealistisch en versterken het gevoel van onvermijdelijkheid en onmacht. De plotafwikkeling en verhaallijn doen bijna terloops aan maar door de manier van acteren en filmen verkrijgt de film een beklemmend en claustrofobisch gevoel van authenticiteit. Het is alsof de spelers klem zitten in hun ondoorzichtige spel van zet en tegenzet. Langzamerhand groeit bij hen het besef dat het hun eigen paranoia en zwakheden zijn die door hun onzichtbare tegenstanders worden gebruikt.

 

Tinker Tailor Soldier Spy is een film die niet continu probeert om te vermaken maar die juist door zijn ingetogen en sterke spel des te meer overtuigt.

lees verder...

Mollenskelet

woensdag, 18 januari 2012

mol (talpa europaea) 1-2012 3986mol (talpa europaea) 1-2012 3993mol (talpa europaea) 1-2012 3996mol (talpa europaea) 1-2012 4011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk ook: Muizenskelet.

lees verder...

Convergerende evolutie

dinsdag, 17 januari 2012

cheirotonus gestroicyrtrotrachelus buquetti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De natuur is niet zo creatief als we vaak denken. Ze werkt volgens vaste patronen en probeert steeds hetzelfde. Dat is de reden dat ze vaak dezelfde oplossingen voor dezelfde problemen vindt. Convergerende evolutie, het tot stand komen van vergelijkbare adaptaties bij verschillende soorten, is dan ook een bekend fenomeen.

 

Van alle levende wezens (dieren en planten) tellen de kevers verreweg de meeste soorten. Ondanks de onnoemelijke variaties tussen deze verschillende soorten vind je ook hier toch vaak dezelfde adaptaties terug. Eén daarvan is het verlengen van lichaamsdelen, zoals kaken, hoornachtige uitsteeksels en poten. De Harlekijnkever is bij lange na niet de enige boktor (Cerambycidae) met extreem verlengde poten. Je vindt deze aanpassing ook bij Cetoniidae (rozenkevers), Dynastidae (neushoornkevers), Chrysomelidae (haantjes), Scarabaeidae (mestkevers), Euchiridae (langarmkevers) en Curculionidae (snuitkevers).

 

Cheirotonus gestroi is een langarmkever die in de hooglandbossen van Thailand leeft. De larven ontwikkelen zich in rottend hout en worden het meest in grote alleenstaande dode bomen gevonden. Het duurt gemiddeld 3 tot 4 jaar voor de larven volgroeid zijn. De mannetjes en vrouwtjes lijken sprekend op elkaar, ware het niet dat de voorpoten van het mannetje fors zijn vergroot. Vermoed wordt dat het mannetje het vrouwtje hiermee tijdens de paring in bedwang houdt. De kevers kunnen goed vliegen en komen ’s nachts vaak op licht af. De volwassen kevers voeden zich met rottend fruit en plantensap.

 

Cyrtrotrachelus buquetti (reuze bamboe snuitkever) is een kever die zich heeft gespecialiseerd in het eten van jonge bamboescheuten. Hij wordt gezien als een plaag, leeft net als Cheirotonus getroi in Thailand en heeft dezelfde lichaamsaanpassing van vergrote voorpoten.

 

Klik hier voor meer foto's van tropische kevers.

lees verder...

De hoge galerij

zondag, 15 januari 2012

Ik liep zo stil mogelijk, de ruimte was hoog en er stonden veel pilaren. Het was er stil en de verschraalde lucht bewoog niet. Half verzonken in de vloer lagen versteende mensen. Hun gezichten waren ingetrapt en hun contouren versleten. In de muren zaten kleine nissen met tralies waarachter mensen levend maar zonder enig geluid werden verbrand. Uitgebleekte skeletten kwamen achter dikke en stoffige gordijnen vandaan en keken beschuldigend om zich heen. Hier en daar stonden sokkels waarop gebroken botten en schedels zonder tanden lagen. Gevilde huiden hingen als vaandels aan de pilaren en aan het einde van de galerij hing een reusachtige naakte man. Bloedend uit vele wonden keek hij op me neer. Al mijn hoop om onopgemerkt naar buiten te gaan was vervlogen.

 

sint jacobskerk antwerpen 12-2011 3592sint jacobskerk antwerpen 12-20114872sint jacobskerk antwerpen 12-20114894sint jacobskerk antwerpen 12-20114863sint jacobskerk antwerpen 12-20114879

lees verder...

Spinnenogen

woensdag, 11 januari 2012

schorsmarpissa (marpissa muscosa fem.) 12-2011 3728Bij spinnen is het aantal ogen en de plaatsing daarvan vaak bepalend voor de determinatie van de soort. De meeste spinnen hebben zes of acht ogen en deze zitten in groepjes op het kopborststuk. Spinnen die niet actief jagen, zien over het algemeen slecht. Zij vertrouwen op hun web en de trillingen die zij daaruit opvangen. Spinnen die wel actief jagen, zoals de springspinnen, hebben de beste ogen van alle geleedpotigen. Zij zien niet alleen in hoge resolutie maar kunnen ook kleuren en gepolariseerd licht waarnemen. Van hun acht ogen zijn er twee enorm vergroot en zitten als koplampen recht voor op de kop terwijl hun twee achterzijogen ver naar achteren op het kopborststuk zijn geplaatst en zich ter hoogte van het tweede potenpaar bevinden. Met deze acht ogen kan de springspin 360 graden in de rondte kijken. Als hij met één of meerdere van zijn ogen beweging ziet, draait hij zijn lijf in die richting en gebruikt hij zijn twee grote voor-ogen om details en afstand te bepalen. Hij kan het netvlies van deze ogen inwendig naar voren, naar achter en opzij bewegen. Hierdoor kan hij niet alleen in- en uitzoomen op zijn prooi maar deze ook met zijn ogen volgen zonder zichzelf te bewegen, wat natuurlijk een groot voordeel is als je onopvallend een prooi probeert te besluipen.

 

Sommige spinnen hebben een netvlies dat, net als bij katten, een speciale laag met licht reflecterende cellen heeft (tapetum lucidum). Dit stelt hen in staat om de weinige hoeveelheid aanwezig licht via hun netvlies terug te kaatsen waardoor zij in het donker toch nog goed kunnen zien en hun ogen als koplampen oplichten. Bij de spinnensoort met de grootste en gevoeligste ogen, Deinopsis, groeit elke nacht een nieuw stuk tapetum dat overdag weer wordt afgebroken. Hierdoor jaagt hij altijd met een extra gevoelig en “vers” netvlies. Zijn lenzen hebben een omgerekende lichtgevoeligheid van F: 0.58, terwijl de lichtgevoeligheid van kattenogen F: 0.9 en van uilenogen “slechts” F: 1,1 bedragen.

 

Als je wilt weten hoeveel spinnen er ‘s nachts actief jagen moet je buiten in het donker maar eens een kleine zaklamp vlak onder je oog houden en met de bundel over de grond schijnen. Zorg er wel voor dat je oog niet meer dan twee centimeter boven de lichtbundel zit en je onder dezelfde hoek meekijkt want spinnen ogen zijn heel gericht. Je zult verbaasd staan als je ziet hoeveel spinnen er in het donker actief zijn.

lees verder...

Harlekijnkever (Acrocinus longimanus)

zaterdag, 7 januari 2012

acrocinus longimanusDe Harlekijnkever is een grote tropische boktor die van Mexico tot Zuid-Amerika voor komt. Hij is overdag actief en voedt zich met plantensap. Zijn Nederlandse naam dankt hij aan zijn zwart-rood geblokte tekening en zijn Latijnse naam (Acrocinus longimanus) aan zijn lange voorpoten.

 

De Harlekijnkever is een mooi voorbeeld van seksueel dimorfisme bij kevers. De voorpoten van de mannetjes zijn, in vergelijking met die van de vrouwtjes, enorm verlengt. Hij gebruikt deze niet alleen om wijfjes mee te imponeren maar ook in gevechten met rivalen om het wijfje en de broedplaats mee te beschermen. De vrouwtjes leggen hun eitjes bij voorkeur in dode of stervende bomen met veel korstmos. Hierop zijn ze ondanks hun felle kleuren uitstekend gecamoufleerd. Ze knaagt een smalle gleuf in de bast en legt daar gedurende twee tot drie dagen vijftien tot twintig eitjes. Zodra deze uitkomen, boren de larven zich in het hout tot ze zo’n dertien centimeter lang zijn en zich in een kamertje onder de bast verpoppen. De volwassen kever wurmt zich daarna door de bast naar buiten. De Harlekijnkever kan, ondanks zijn grootte, lange poten en voelsprieten, vliegen. De kever zelf kan zeven centimeter lang worden terwijl de voorpoten van de mannetjes ruim twee maal zo lang zijn als hijzelf.

 

Klik hier voor meer foto's van tropische kevers.

lees verder...