Weblog

Vogelmummie

zondag, 8 april 2012

koninklijke lederfabrieken oisterwijk 4-2012 6404In oude, leegstaande gebouwen kom je vaak dode dieren tegen. Muizen, ratten, konijnen en duiven, die door de droge lucht en tocht zijn gemummificeerd. Vaak zitten daar ook jonge vogels bij, zoals deze die in de Koninklijke Leerfabrieken in Oisterwijk uit zijn nest was gevallen.

lees verder...

Negers kunnen niet drijven

woensdag, 4 april 2012

Iedereen kent wel de beroemde uitspraak dat blanken niet kunnen springen. Negers blijken in steeds meer sporten uit te blinken. In Amerika kijken hele volksstammen blanken naar negers die basketballen en bij de komende Olympische spelen is de kans dat er een blanke aan de finale van de 100 meter sprint meedoet minuscuul. Kleine negers winnen bij de marathon, lange negers bij het basketbal en er zijn zelfs al negers die kunnen golfen en tennissen. Langzamerhand vernegert de sport. Klaarblijkelijk hebben negers een duidelijke fysieke voorsprong op blanken, een aangeboren aanleg voor lichamelijke prestaties. Maar is er dan geen ene sport meer waar blanken in boven komen drijven? Jawel bij het zwemmen! De kans dat een neger met het Olympisch record op de 200 meter vlinderslag gaat lopen is ongeveer even groot als die van een pygmee bij het hoogspringen. Want wat blijkt, blanken drijven beter. Negers hebben over het algemeen een hoger soortelijk gewicht. De neger heeft zwaardere botten maar de blanke meer vet. Ergo sum, negers kunnen niet drijven.

 

Lees ook: Gelijkheid.

lees verder...

Lysol vaginale douches

woensdag, 4 april 2012

lysol vaginal doucheTussen 1920 en 1960 werd Lysol in de Verenigde Staten geadverteerd als vaginale douche en anticonceptiemiddel. Tot de komst van de pil was Lysol zelfs het populairste voorbehoedsmiddel onder Amerikaanse vrouwen. Als zij na seks met Lysol spoelden zouden ze niet zwanger worden. Tevens zou een regelmatige vaginale douche met Lysol er voor zorgen dat je echtgenoot zich niet van je zou afkeren en je huwelijk gelukkig was. De reclames toonden verdrietige vrouwen die hun avonden alleen doorbrachten. Ze hadden hun huwelijk kunnen redden, ze waren zelf schuldig aan de onverschilligheid van hun partner. Hadden ze zich maar vaker moeten uitspoelen met Lysol.

 

In 1912 waarschuwde de medische gemeenschap al tegen de gevaren van het gebruik van Lysol en in 1933 werd bewezen dat het als anticonceptiemiddel niet werkte. Toch bleef de producent reclame maken en de Amerikaanse vrouw bleef dus met Lysol voor haar “complete vrouwelijke hygiëne” zorgen. Lysol is echter een krachtig desinfecterend schoonmaakmiddel, ontworpen voor vloeren, badkamers en wc’s. Het is buitengewoon giftig, kan de huid ernstig verbranden en is dodelijk bij inname. Maar blijkbaar weerhield dat de huisvrouwen er niet van om na hun wc’s ook hun vagina’s ermee te reinigen.

lees verder...

Koninklijke Lederfabrieken Oisterwijk (2)

woensdag, 4 april 2012

koninklijke lederfabrieken oisterwijk 4-2012 5795Vorig jaar was ik al een keer in deze mooie urbex-locatie geweest. Helaas kon ik toen maar een klein gedeelte verkennen. Een tweede keer kwam ik er zelfs helemaal niet binnen maar nu, de derde keer, was het eindelijk raak.

 

Klik hier voor foto's van de Koninklijke Lederfabriek Oisterwijk.

lees verder...

John Carter (2012)

maandag, 2 april 2012

De boeken van Edgar Rice Burroughs over een man van de Aarde die op geheimzinnige wijze naar Mars wordt getransporteerd, behoren tot de archetypische sciencefiction verhalen. Deze man, John Carter, komt op Mars in aanraking met een vreemde cultuur, wordt verliefd op een prinses (Dejah Thoris, de mooiste vrouw van alle negen planeten) en helpt haar volk in de strijd tegen een gevaarlijke vijand. Nu, honderd jaar na dato, is dit verhaal verfilmd.

 

De verhaallijnen uit deze boeken vind je in zo veel films terug dat het onvermijdelijk erg herkenbaar aanvoelt. Toch doet dat niets af aan deze film. De grote groene vierarmig reuzen, rode getatoeëerde vrouwenkrijgers en weidse landschappen van Mars zijn alleen al voldoende om je aandacht bij de film te houden. Aan het einde van de film is John Carter dusdanig gevallen voor Mars en diens prinses dat hij niet langer John Carter van de Aarde maar John Carter van Mars is geworden, wat ook de titel van de oorspronkelijke boekenserie was. Zo komt het karakter van John Carter, een eeuw na zijn eerste introductie op papier nu in 3D via de bioscoop bij ons terug.

 

LynnCollinsDejahThorisLynn Collins kreeg de onnavolgbare eer om Dejah Thoris te mogen spelen. Op zich geen gemakkelijke opgave. De mooiste vrouw van ons Universum is namelijk niet alleen buitenaards mooi, maar tegelijkertijd ook een sterke trotse krijgsvrouw en een kwetsbare prinses die om de haverklap gered moet worden. Het lukt Lynn Collins goed om deze balans tussen sterk en kwetsbaar te bewaren. Zelfs de romance tussen haar en Taylor Kitsch (John Carter) komt aardig uit de verf. Toch lukt het haar niet om als mooiste vrouw van het Universum te overtuigen, ze is er gewoonweg te stads voor. Tussen de vele exotische wezens die Mars bevolken doet Dejah Thoris helaas nog aardser aan dan John Carter zelf.

lees verder...

Zebraspin (Salticus scenicus)

dinsdag, 27 maart 2012

zebraspin (salticus scenicus) 3-2012 5554De zebraspin (salticus scenicus) is één van onze bekendste cultuurvolgers. Je komt hem vrijwel alleen tegen op muren en schuttingen en omdat hij overdag in het volle zonlicht jaagt is hij bij vrijwel iedereen bekend. Door zijn zwart-witte tekening is hij onmiskenbaar en zijn nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat je hem goed kunt observeren. Als je hem nadert, zal hij zijn kopborststuk oprichten om je beter te kunnen bekijken. Je kunt hem zelfs vrij gemakkelijk voeren. Kleine insecten zoals bladluizen neemt hij vanuit een pincet zo van je over.

 

zebraspin (salticus scenicus) 3-2012 5580Zoals alle springspinnen heeft hij zeer goed ontwikkelde ogen. Als hij een geschikte prooi ziet, zal hij deze als een kat langzaam besluipen om bliksemsnel het laatste stukje te springen. Hierbij bevestigt hij altijd eerst een kleine veiligheidslijn aan de ondergrond om hem tegen een valpartij te beschermen. Dankzij deze veiligheidslijn lijkt het soms alsof de zebraspin op een verticale wand de zwaartekracht tart. Nadat hij de ruimte inspringt, eindigt hij dankzij deze onzichtbare lijn met een kleine boog weer op de wand. ‘s Zomers zie je deze veiligheidslijnen vaak kriskras op een muur in het zonlicht oplichten. Volwassen vrouwtjes vind je het hele jaar door. De mannetjes hebben schuin naar voren gerichte en sterk vergrote cheliceren. Je herkent ze aan de gescheiden dwarsbanden op hun rug en kunt ze van april tot juli tegenkomen.

 

Klik hier voor meer foto's van spinnen

lees verder...

Platte wielwebspin (Nuctenea umbricata)

dinsdag, 27 maart 2012

platte wielwebspin (nuctenea umbratica) 3-2012 5595De Platte wielwebspin (nuctenea umbricata) heeft, zoals zijn naam al suggereert, een sterk afgeplat lichaam. Zijn wiel-web is excentrisch van vorm, de naaf is altijd verschoven in de richting van de schuilhoek van de spin. Overdag verstopt hij zich in een spleet of onder het schors van een dode boom, ’s nachts zit hij meestal in het midden van zijn web. Hij vangt voornamelijk ’s nachts vliegende insecten zoals nachtvlinders.

 

Klik hier voor meer berichten over spinnen.

lees verder...

Slakkendoder (Sepedon spinipes)

maandag, 26 maart 2012

slakkendoder (sepedon spinipes) 3-2012 5356De Sepedon spinipes vlieg behoort tot de slakkendoders (hun larven eten slakken). Deze specifieke vlieg dankt zijn naam aan de stekels op zijn dijen (spini-doorn, pes-been). Je komt hem meestal tegen in vochtige en moerasachtige omgevingen.

lees verder...

Boomzesoog (Segestria senoculata)

woensdag, 21 maart 2012

boomzesoog (segestria senoculata) 3-2012 5391Segestria senoculata wordt in de volksmond Gewone muurkruiper of Boomzesoog genoemd. Deze spin heeft zes ogen in plaats van de gebruikelijke acht, die in drie paren van twee op zijn kop zijn gerangschikt. Zijn voorste drie potenparen houdt hij altijd naar voren gericht. De Boomzesoog leeft in een woonbuis die ze in een gat van een muur of boomschors maakt. Meestal gebruiken ze gaten die zijn achtergelaten door hout borende insecten. Deze 3mm brede en 5 cm lange spinselbuis eindigt in een kleine trechter van waaruit signaaldraden stervormig uitstralen. De spin leeft in de spinselbuis en houdt zijn voorste poten op de trechtermond, als de signaaldraden bewegen, rent hij uit zijn buis en sleept zijn prooi daarna achteruit lopend mee naar binnen.

lees verder...

Struikspin (Anyphaena accentuata)

woensdag, 21 maart 2012

struikspin (anyphaena accentuata) 3-2012 5344De Struikspin is een veel voorkomende spin die makkelijker in de winter dan in de zomer is te vinden. ’s Winters vind je hem vaak onder het schors van afgestorven loofbomen, ’s zomers leeft en jaagt hij op bladeren van bomen en struiken. De mannetjes trommelen met het abdomen op een bladoppervlak om aandacht van een wijfje te trekken. Na de paring wordt de ei-cocon door het wijfje in een gekruld blad opgeborgen en houdt zij hierbij de wacht. Ze zit dan in een dun gesponnen zakje bij het blad.

 

struikspin (anyphaena accentuata) 3-2012 5350De struikspin heeft een makkelijk herkenbare tekening en een goed zichtbare ongepaarde trachee-opening midden op de buik van het achterlichaam.

lees verder...