Weblog

Straatverlichting

dinsdag, 23 september 2014

lantaarnpaal 9-2014 0632De schaduwen waren koud en de dauw lag mat op de geparkeerde auto’s. De opgaande zon trok lange schaduwen langs de gevels. Ze won langzaam aan hoogte en kracht en wierp insecten en stuifmeel dwarrelend door haar stralen de koele lucht in. Lang nadat een elektronische tijdschakelaar de lantaarnpalen had gedoofd stak de zon ze weer aan.

lees verder...

Massamoordenaar mug

maandag, 22 september 2014

mugWereldwijd is er geen dier dat zoveel menselijke slachtoffers maakt als de mug. Het is de onbetwiste koning der massamoordenaars. ISCA Technologies heeft met fondsen van de Bill and Melinda Gates Foundation nu een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee ze het aantal mensen dat door muskieten wordt gestoken hopen terug te dringen. Malaria is een van de gevaarlijkste ziektes die door een muggenbeet kunnen worden overgedragen en runderen kunnen deze, voor mensen vaak dodelijke ziekte niet krijgen. De ISCA wil nu een speciaal parfum ontwikkelen waarmee zij runderen kunnen bespuiten. Dit geurtje zou ervoor zorgen dat koeien naar mensen ruiken en dat zou dus veel malariamuggen naar hen toe moeten lokken. Door deze koeien tegelijkertijd met insecticiden te bespuiten leggen de malariamuggen na het steken het loodje. Er is ook nog een voordeel voor de koe, omdat zij naar mens ruikt is ze ineens een stuk minder aantrekkelijk voor insecten die haar normaal gesproken het leven zuur maken.

lees verder...

Kijk niet/wel naar een ander

maandag, 22 september 2014

Iets kan alleen goed zijn als er ook iets minder goed is. Goed, beter en best zijn waarderingen die slechts bestaan bij gratie van het vergelijk. Je kijkt naar de situatie van een ander om die van jezelf aan af te meten. Toch mocht ik van mijn vader nooit in de sloot springen, hoeveel van mijn vriendjes dat ook deden. Als kind krijg je een dubbelzinnige boodschap. Je mag niet naar anderen kijken als zij iets mogen wat jij niet mag, maar juist weer wel als zij iets kunnen wat jij niet kan. Dat maakt van de ander iemand waar je tegelijkertijd tegen op moet kijken en je je niks van aan moet trekken. Best lastig, maar gelukkig zijn er altijd wel ouders, docenten, leidinggevenden of politici die ons haarfijn kunnen uitleggen wanneer we onszelf wel of juist niet met iemand anders mogen vergelijken.

lees verder...

Elke kus is een zuigzoen

donderdag, 18 september 2014

Soms blijft een zoen niet plakken en moet hij opnieuw. Een zoen zonder smak is slechts een aai. Het zachte zuigen is noodzakelijk om hem de juiste status te verlenen.

lees verder...

Oranje Zandoogje (Pyronia tithonus)

woensdag, 17 september 2014

oranje zandoogje (pyronia tithonus) 7-2014 0098Zandoogjes zijn makkelijk te herkennen aan de oogvlekken op hun voor- en/of achtervleugel. Je vindt ze op grasland en heide en ze zitten vaak te zonnen op struiken en bloemen. Ze hebben een dartelende manier van vliegen en zijn meestal onopvallend bruin gekleurd. Het Oranje Zandoogje vind je vrijwel uitsluitend in het noordoosten en in het zuiden van Nederland. Het lijkt enigszins op het Bruin Zandoogje maar onderscheidt zich daarvan door de oranje met bruine rand aan de bovenzijde en de contrastrijker getekende onderzijde van de achtervleugel. Als een vlinder in rust met gesloten vleugels wordt verstoord schuiven ze vaak eerst de boven vleugels tussen de achtervleugel door omhoog. Hierdoor komt de zwarte oogvlek met twee lichtpuntje tevoorschijn. Meestal is dit voldoende om belagers af te schrikken.

lees verder...

Groot, gewoon of gestreept

dinsdag, 16 september 2014

gewoon elfenbankje (trametus versicolor) 4993Elk bekend dier en elke bekende plant heeft een naam. Meestal zijn ze naar hun gewoontes, vindplaats of uiterlijke kenmerken benoemd. Zo zijn er bijvoorbeeld blinkende-, bloem-, bos-, bodem-, groene-, platte-, schors-, steen-, stompe- en tweelingkrabspinnen. Maar ook adonis-, bleke-, donkere-, dwerg-, klaver-, kleine-, kroonkruid-, ooievaarsbek-, tijm-, vetkruid- en zilverblauwtjes. Van alle dieren en planten zijn er bijna ook altijd nog gewone, grote en gestreepte varianten te vinden. In de registers van natuurgidsen nemen deze veruit de meeste plaats in. De benamingen van grote en gestreepte kan ik me nog wel voorstellen. Maar bij gewone vraag ik me toch af wat gewoon is. De eerste van de soort die is beschreven noem je natuurlijk niet gewoon, want die is uniek. Als je er daarna nog een extreem groot en een gestreept exemplaar van vindt is de naam natuurlijk ook al snel gevonden. Maar wanneer is iets gewoon? Als het veel voorkomt? Als het onopvallend is? 

lees verder...

Mao's mussen

maandag, 15 september 2014

de vier pesten van maoOok grote roergangers kunnen er wel eens naast zitten. Het probleem is dat ze dat meestal niet graag toegeven. Je kunt enkel een goddelijke heldenstatus verkrijgen als je onfeilbaar bent en dus verdoezelen ze hun fouten. In 1958 wilde Mao Zedong graag dat zijn natie een grote economische supermacht werd. Hij liet China zijn landbouwproductie opschroeven en gaf opdracht om massaal de " vier pesten" te bestrijden. Mussen, ratten, vliegen en muskieten werden vogelvrij verklaard. Omdat mussen regelmatig graankorrels aten vond Mao dat China best zonder hen kon. In zijn grote wijsheid was hij echter vergeten dat mussen niet alleen graan maar ook veel insecten eten. In het grootste geheim heeft hij toen tweehonderdduizend mussen uit Rusland moeten importeren om de toenemende insectenplagen tegen te gaan.

lees verder...

Kleine irritaties

zondag, 14 september 2014

frustratieIk heb grote sterke handen met dikke vingers, kolenschoppen zijn mijn oma vroeger. Makkelijk om telefoongidsen mee door te scheuren of een strak zittend deksel van een jampotje te draaien. Maar af en toe kom ik er door in de problemen, zoals bij aanlenglimonade. Als je de dop daar af draait, zit er in het midden van een belachelijk nauwe schenkopening een minuscuul plastic ringetje, waar ik mijn pink nog niet doorheen krijg. Als ik na veel gewurm met een theelepeltje dat lipje omhoog heb gewrongen lukt het me nooit om de sluiting open te trekken zonder dat iele ringetje kapot te trekken. Voor wat voor handen is zo’n fles ontworpen? In veel gevallen is een grote schroefdop toch echt gemakkelijker. 

lees verder...

Boker Plus Kwaiken

zaterdag, 13 september 2014

boker plus kwaiken 9-2014 0644boker plus kwaiken 9-2014 0637Dit slanke mes is gebaseerd op de kaiken, een klassiek Japans mes. Oorspronkelijk was dat een simpel vaststaand mes, zonder versieringen dat door zowel mannen als vrouwen voor zelfverdediging werd gebruikt. Vrouwen droegen dit mes in een vouw van de mouw van hun kimono. Het werd getrokken om een belager van zich af te houden of om zelfmoord mee te plegen. De Boker plus Kwaiken is door Lucas Burnley voor Boker ontworpen. Het is een slank zakmes met spitse punt waarvan het lemmet dichtgevouwen helemaal in het heft verdwijnt. Het uitgeklapte mes is 21,3cm en het 3,2mm dikke lemmet van Aus8 staal is 9cm lang.

 

Het Japanse Aus8 staal is roestvrij en heeft een hardheid van 58HRC. Het wordt door de Aichi Steel Corporation geproduceerd. Het is een taai staal dat makkelijk is te slijpen, het houdt zijn snede echter minder lang dan sommige poederstalen zoals S30v. Voor dit mes is het getrommeld waardoor het een mat verweerd uiterlijk krijgt.

 

boker plus kwaiken 9-2014 0638De Kwaiken is een minimalistisch maar functioneel mes. De basisvorm is een platte rechthoek. De lijnen van het heft lopen via de rug recht door naar de scherpe punt. De lijn van de punt, via de buik naar de hiel van de snede, is een ononderbroken curve. De buik, de vingergroef (waar je de linerlock in kunt bedienen) en de ronde duimplaat zijn samen met de schroeven de enige curves in het mes. Het strakke design doet enigszins aan het Bauhaus denken en de kleine hoeken in het heft houden het ontwerp speels en licht. Het mes heeft een open en makkelijk schoon te houden constructie.

 

boker plus kwaiken 9-2014 0640Het enige minpunt aan dit mes is de afwerking. Ik heb meerdere van deze messen in mijn handen gehad en de kwaliteit van de uitvoering is niet altijd even consequent. Soms zijn de slijpvlakken van het lemmet niet symmetrisch en lijkt het daardoor scheef te staan of ligt het in gesloten stand niet helemaal recht tussen de liners. In eerdere uitvoeringen was de duimplaat kleiner en helemaal rond. Er kwamen echter veel klachten van gebruikers die het mes moeilijk met een hand konden openen. De nieuwe uitvoeringen hebben nu een grotere ovale duimplaat gekregen. Voor mensen zoals ik, met grote handen blijft het echter lastig om je duim goed onder deze plaat te krijgen, er is dan nu ook een variant met een flipper ontworpen. Maar omdat deze geen vingeruitsparing in het heft heeft en de lijnen van het lemmet door de uitstekende flipper minder mooi in het handvat doorlopen, is het misschien wel een praktischer maar esthetisch bezien minder mooi ontwerp. Het mes is te krijgen met verschillende handvaten, zoals donkergroen micarta of titanium. De afgebeelde versie met oranje micarta handvaten behoort tot een gelimiteerde uitgave. Juist in een simpel design kunnen felle kleuren het effect van een helder ontwerp versterken. Deze boker behoort voor mij dan ook tot een van mijn mooiere messen.

 

Lees ook: Zero Tolerance 300bw.

lees verder...

Natte washandjes

vrijdag, 5 september 2014

washandje 5-2014 8799Mijn zoontje is een kei in het gooien met natte washandjes. Telkens als hij zich heeft gewassen plakken er wel een paar tegen de badkamermuur. Ik heb er ooit eens eentje laten hangen, als ik hem er na een paar weken niet af had gehaald, zou hij er nu waarschijnlijk nog hangen. Dat washandje plakte erg goed aan de badkamertegeltjes, je moest hem er echt aftrekken. Dit fenomeen doet zich bij meerdere materialen voor die je nat maakt, of het nu een nat papiertje of een heel erg natte zweet sok betreft, als het maar net nat genoeg is blijft het aan een glad oppervlak kleven.

 

Dit komt doordat normaal gesproken permeabele materialen door het opnemen van water geen zuurstof meer doorlaten. Als je ze dus nat tegen een vast oppervlak aandrukt creëer je feitelijk een luchtdichte afsluiting. Om het weer los te halen moet je dus de luchtdruk die het washandje tegen de muur aandrukt, opheffen. Water werkt tevens als een dun laagje lijm. De oppervlaktespanning zorgt ervoor dat beide materialen strak tegen elkaar worden gehouden. Als het water is verdampt zitten de vezels van het washandje zo dicht tegen elkaar dat hun raakvlak met de muur vele malen groter is dan als ze elkaar slechts droog hadden geraakt. De luchtdruk duwt de samengeperste vezels van het washandje dan dus nog steeds tegen de muur. Dat is de reden dat een washandje weken lang aan de muur kan blijven hangen, ondanks dat er geen druppel water meer inzit.

lees verder...