Weblog

Fontenille Pataud Nature Classique

woensdag, 22 oktober 2014

fontenille-pataud nature old school full bone 10-2014 1079Messen uit Laguiole worden traditioneel volledig met de hand door één ambachtsman gemaakt, van begin tot eind. Het zijn dan ook geen goedkope messen, maar de kwaliteit en aandacht voor detail is zo groot dat de naam Laguiole veel waard is. Er wordt dan ook veel “namaak” geproduceerd. Van oudsher mochten alleen de messen uit Laguiole zelf, een klein dorpje in het Franse Centraal Massief, de naam Laguiole dragen. Twintig jaar geleden besloot een Parijse zakenman de naam Laguiole echter te deponeren en begon hij zijn spullen ook onder deze oude naam te verkopen. Sindsdien worden er overal messen onder de naam Laguiole uitgebracht. Ze komen nu niet meer alleen uit Frankrijk maar ook uit China en Pakistan.

 

Eén van de fabrikanten die zijn messen nog op de traditionele manier vervaardigt is Fontenille Pataud.  Hoewel ze uit Thiers komen en niet uit Laguiole, leveren ze absolute topkwaliteit. Het Fontenille Pataud Nature Classique Plein Os Véritable mes heeft een lemmet van 10 cm met een back-lock vergrendeling. Het handvat van dit mes, bij Laguiolemessen vanwege de elegante lijn vaak damesbeen genoemd, is in dit mes van runderbot gemaakt, het heeft geen bolsters en het loopt dus over de gehele lengte van het heft. Zoals alle originele Laguiole messen is het volledig met de hand door één werkman gemaakt. De veer en vlieg zijn uit één stuk en de afwerking is perfect. Het lemmet heeft de karakteristieke knik in de rug, die na 1/4 van de lengte naar beneden loopt. De snede loopt tot 3/4 van zijn lengte recht en kromt zich dan naar de scherpe punt. Het is een elegant en functioneel mes met geen enkel compromis in materiaal of fabricage.

 

De vorm van het traditionele Laguiole mes dankt veel aan de Spaanse Navaja. Geïntroduceerd in Aveyron door Spaanse herders is dit oorspronkelijk Arabisch-Spaanse ontwerp door de Fransen met enkele van hun lokale mesontwerpen zoals de Capuchadou, versmolten tot het langwerpige smalle Laguiole mes van nu. Het patroon van spijkers in de beschaling bestaat sinds het einde van de negentiende eeuw en stelt een herderskruis voor. Volgens de overlevering zouden herders, als zij tijdens hun lange trektochten wilden bidden, hun mes in de grond steken en daar dit kruis voor benutten. Het insect boven op de veer van de backlock is sinds 1829 een standaardonderdeel van de Laguiolemessen. Hoewel men dit in het Frans een vlieg (la mouche) noemt, spreekt men bij deze messen meestal over de bij. De mensen uit Aveyron zouden vanwege hun moed van Napoleon het recht hebben verkregen om dit symbool te dragen.

 

Deze messen zijn zo’n onderdeel van de cultuur van het centraal Massief dat veel restaurants in de omgeving van Laguiole bij hun gerechten geen mes geven, zij weten dat elke gast zijn eigen favoriete Laguiolemes bij zich heeft. 

lees verder...

Bernard Courtois en blaaswier

dinsdag, 21 oktober 2014

blaaswier (fucus vesiculosus) 9-2014 3926-Aan de vloedlijn vind je regelmatig stukken blaaswier (Fucus vesiculosus), meestal zwart verkleurd en hard maar altijd herkenbaar aan de luchtblazen. Blaaswier wordt al sinds de oudheid gegeten. Het is rijk aan polyfenolen en kan tevens gebruikt worden als cholesterolverlager, ontstekingsremmer of om het menstruatiepatroon te normaliseren. Er wordt ook vermoed dat blaaswier consumptie kan bijdragen aan het verlagen van de kans op kanker. In de oudheid (Plinius beschreef het als zee-eik) werd het vooral als medicijn tegen astma, huidziektes en kliergezwellen ingezet. Economisch bezien heeft blaaswier een groot belang voor de farmaceutische en voedingsindustrie. In Japan bestaat meer dan 10% van de voedselinname uit blaaswier.

 

Blaaswier werd vroeger ook ingezet om de kwaliteit van landbouwgrond te verbeteren. Men gebruikte het als een snel afbreekbare bodembedekker en als compost. Binnen de biologische landbouw wordt blaaswier nog benut om er een plantengier van te maken, een verdund compost met veel meststoffen.

 

Blaaswier bevat hoge concentraties Jodium. In 1811 vermengde de scheikundige Bernard Courtois verbrande as van blaaswier met geconcentreerd zwavelzuur, door dit te verhitten ontsnapten er violette dampen die zich bij afkoeling tot jodium kristalliseerden. Courtois besloot zijn nieuw ontdekte kristallen naar diens kleur te vernoemen. De naam Jodium is afgeleid van het Griekse iodes dat violet betekent. Dit verbasterde zich in het Latijn later tot iodum. In 1822 begon Courtois met het produceren van Jodiumzouten en in 1838 ontving hij de som van 6000 franken als onderdeel van de Montyon Prijs van de LÁcademie Royale des Sciences, voor de medicinale toepassingen van Jodium. Het is hem echter nooit gelukt om munt uit zijn ontdekking te slaan. Hij stierf op 62 jarige leeftijd, in zijn overlijdensbericht schreef het Journal de Chimie Médicale het volgende: “Bernard Courtois, de ontdekker van Jodium, stierf in Parijs op 27 september 1838, hij liet zijn weduwe berooid achter. Als hij op zijn uitvinding patent had aangevraagd, zou hij een enorm landgoed hebben gehad”. Courtois heeft tevens meegewerkt aan het isoleren van morfine uit Opium, nog een prestatie die hem weinig heeft opgeleverd, maar die net als Jodium de wereld van de medische wetenschap voor altijd heeft veranderd.

lees verder...

Blaaswier (Fucus vesiculosus)

dinsdag, 21 oktober 2014

blaaswier (fucus vesiculosus) 9-2014

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor meer foto's van blaaswier.

lees verder...

Mcusta Yoroi

maandag, 20 oktober 2014

Mcusta Mc-0037C yoroi 10-2014 1065Het Japanse ō-yoroi  was het harnas van de samurai te paard en bestond o.a. uit een kuras dat met diagonale banden van zijde om het lichaam werd bevestigd. Het was een doosvormig, sterk harnas dat weinig beweging toe liet maar de drager op een paard een goede bescherming bood. De eerste ō-yoroi stammen uit de tiende eeuw en de harnassen werden pas in de vijftiende eeuw door het flexibelere dō-maru harnas vervangen. Tot de dag van vandaag staat yoroi voor de traditionele bepantsering van de samurai.

 

Mcusta messen worden in Seki, een kleine stad in het midden van Japan gemaakt. Haar geschiedenis begon in de dertiende eeuw, toen meesterzwaardmaker Motoshige van Kyushu naar Seki verhuisde omdat zich in de omgeving zowel water, houtskool als ijzerzand bevond. In de eeuwen daarna ontwikkelde Seki zich als het centrum van de Japanse zwaardsmederij. Een naam die ze nu al zeven eeuwen hooghoudt.

 

Mcusta vervaardigt hoogwaardige messen die met de hand worden geassembleerd. De bladen zijn laser gesneden en met de grootste zorg afgewerkt. De Mcusta  MC-0037C Yoroi, is een klein herenmesje met een lemmet van 7 cm. Het handvat is van 33-laags nikkel Damast-staal en toont een yoroi weefdesign. Dit kruisbandenpatroon krijgt door de geëtste lagen staal een mooie organische structuur en bestaat uit open vierkanten die naar de achterkant van het heft ruitvormig worden. De liner heeft vierkanten openingen die gekanteld in de vierkanten van het heft staan en als doorzicht een diamantvorm maken. Als het mes is gesloten zie je door de vierkanten van de liner de san-mai hardingslijn van het lemmet lopen. Het mesje heeft een prettig gewicht en opent dankzij de teflon ringen soepel en secuur. Het blad heeft geen speling en wordt vlijmscherp afgeleverd. Het san-mai (drie lagen) blad heeft een VG-10 kern met nikkelstalen buitenlagen. De overgang van beide stalen toont zich als een heldere bliksemschicht die langs de snede loopt.

 

De strakke contouren van het handvat lopen door in het blad en geven het uitgeklapte mesje een heldere speerpuntige vorm. De ondiepe uitsparing van de vingergroef wordt na de ricasso in de ondiepe choil gespiegeld. De geanodiseerde duimsteun rust, bij het gesloten mesje, tegen de kromming van de linerlock en verhoudt zich mooi met het geanodiseerde draaipunt van het lemmet. Het mesje heeft een open constructie en is makkelijk schoon te houden, het heeft geen broekclip of lanyard-opening  maar wordt met een traditioneel zijden Nishiin hoesje geleverd. De Mcusta yoroi is een geweldig en tijdloos mesje dat helaas niet meer wordt gefabriceerd.

lees verder...

Tengere Pantserjuffer (Lestes virens)

zondag, 19 oktober 2014

tengere pantserjuffer (lestes virens) 10-2014 0985tengere pantserjuffer (Lestes virens) 10-2014 0994Deze slanke juffer is de kleinste en zeldzaamste pantserjuffer van Nederland en België. Ze zijn heel kritisch naar hun habitat en je vindt ze alleen nog in enkele heide en hoogveenvennen zoals bij Gorp en Roovert. Daar heb je nog kleine dichtbegroeide poelen waar ze zich goed thuis voelen en je ze van juni tot eind oktober kunt vinden. Ze zetten hun eitjes op planten boven de waterspiegel af. Na de winter komen de eitjes in het voorjaar uit en laten de larven zich in het water vallen, hier leven ze enkele maanden tot ze uit het water kruipen en uitsluipen. Pantserjuffers (Lestes) hebben een langwerpig pterostigma en meestal een metaalachtige kleur die hen een gepantserd uiterlijk geeft. De meeste juffers vouwen hun vleugels in rust over hun achterlijf, pantserjuffers houden ze echter half gespreid en zijn daar dan ook het snelst aan te herkennen. De Tengere Pantserjuffer (Lestes virens) is maar drie centimeter lang en heeft een bruin pterostigma met lichte randaders en een smalle gele schoudernaad. Bij de mannetjes is de achterlijfspunt blauwgrijs berijpt.

 

Les ook: Libellen en Vuurlibel (Crocothermis erytraea).

lees verder...

Misericordia

zondag, 12 oktober 2014

Mensen worden vaak pas echt emotioneel als het henzelf betreft. Zo kan iemand onaangeroerd praten over het ziektebeeld van zijn partner maar in tranen uitbreken als hem wordt gevraagd hoe hij daar mee omgaat. Dat wil niet zeggen dat hij niet van zijn partner houdt. Het laat alleen maar zien dat emoties als mededogen het sterkste zijn als iemand zich in het lijden van een ander herkent en ze indirect dus ook op hem betrekking hebben. Inleving ligt aan de basis van een heel scala aan emoties. Zonder inleving is er geen liefde, barmhartigheid of vergeving mogelijk. Het is deze empathie die emoties besmettelijk maakt. Zij worden als een trilling overgebracht en kunnen op afstand aan iemands snaren trekken. Het moet echter wel een muziekstuk zijn dat op dat instrument kan worden gespeeld. Net zoals je geen pauken kunt spelen op een viool krijg je geen empathie van iemand die zich niet met jou kan identificeren. 

 

Lees ook: Schaamte schuld en schande en Verliefd of geliefd.

lees verder...

Album Græcum

vrijdag, 10 oktober 2014

wittehondenstrontVroeger zag je nog wel eens van die witte uitgedroogde harde hondendrollen liggen. Harde brosse kroketten waar na weken van zonlicht alle kleur en stank uit was weggetrokken. Tegenwoordig zie je ze haast niet meer, en dat heeft niets te maken met het feit dat men nu beter achter hun hondje aan opruimt. Dit heeft te maken met het moderne dieet van deze huisdiertjes. Vroeger kregen honden regelmatig een bot en zat er ook veel vermalen bot tussen hun voer verwerkt. Tegenwoordig eten ze haute cuisine en zit er nagenoeg geen kalk meer in hun eten. Deze witte en verdroogde drollen van honden of hyena’s noemt men Album Græcum of Stercus canis officinalis. En dat laatste woordje, officinalis, geeft aan dat dit als een ingrediënt voor medicinatie werd gebruikt. Tijdens de Middeleeuwen aten honden heel wat meer botten dan nu en hun witte verdroogde drollen werden verzameld en met honing vermalen. Men smeerde dit op wonden om deze sneller te laten genezen en gebruikte het als keelpastille, het zou een branderige keel verzachten en keelontstekingen tegengaan. Je vraagt je af wie als eerste naar die witte droge drollen keek en dacht daar strepsils van te kunnen maken. Aangezien je van het eten van stront de meest uiteenlopende verschrikkelijke ziektes kunt krijgen is het te hopen dat deze persoon ook zijn eigen medicijn nam.

 

Lees ook: Radithor.

lees verder...

Hedy Lamarr en wifi

dinsdag, 7 oktober 2014

ecstasy-1933samsung and delilahHedy Lamarr (1914-2000) was een van Hollywoods meest sensuele actrices. Ze is bekend van klassiekers als Samsung and Delilah (1949), The Story of Mankind (1957) en het infame Ecstasy (1933) waarin ze niet alleen naakt was te zien maar ook de primeur had van het allereerste geacteerde filmorgasme. Helaas had ze geen geluk met haar partners en haar filmkeuze. Zo trouwde ze zes maal en sloeg ze de hoofdrol in Casablanca af.

 

hedy lamarrBehalve een ongrijpbare schoonheid bezat ze ook een stel gezonde hersenen. Haar eerste echtgenoot Fritz Mandl was wapenfabrikant en deed onderzoek naar besturingssystemen. Hedy raakte daarin geïnteresseerd en bedacht een manier om radiocommunicatie door frequentieverspringing nagenoeg ongevoelig voor verstoring te maken. Samen met componist George Antheil wist ze dit idee tot een bruikbaar systeem uit te werken en op 10 juni 1941 vroegen ze patent aan op hun “Secret Communications System”. Het kon er bij het Amerikaanse leger echter niet in dat een actrice en een componist iets zinnigs wisten te bedenken en het duurde tot 1962 voor men hun uitvinding serieus nam. Helaas was dat drie jaar na het verlopen van het patent en noch Lamarr noch Antheil heeft ooit een cent voor hun uitvinding gekregen. Lamarrs idee staat echter aan de wieg van vrijwel alle moderne communicatie zoals GPS en wifi. Als herinnering aan haar prestatie wordt de Dag van de Uitvinders traditioneel op 9 november gehouden, de geboortedag van Hedy lamarr.

 

Lees ook: Luisita Leers en Sarah bernhardt.

lees verder...

You are what you like

zaterdag, 4 oktober 2014

you are what you likeMomenteel worden veel mensen door de sociale media in een wurggreep gehouden. Ze wonen samen met hun mobiele telefoon en checken meerdere keren per uur hun “sociale status”. Verslaving is een te vriendelijk woord. Alles wordt gedeeld, en dan bedoel ik ook echt alles, waar men is, wat men eet, wat men doet, het maakt niet uit. Als je geen digitale ruis achter laat, besta je niet. Dus “liked” men van alles en nog wat. Onbedoeld werken deze mensen aan hun eigen cv. Ze stellen een persoonlijkheidsprofiel op waar bedrijven veel geld mee kunnen verdienen.  Je bent wat je doet is geëvolueerd tot je bent wat je liked.

lees verder...

Opgezette apen

donderdag, 2 oktober 2014

opgezette aap nhm-rotterdam 8-2014 3492opgezette aap nhm-rotterdam 8-2014 3504

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook: Piku de orang-oetan.

lees verder...