Weblog

De volle wereld

zondag, 29 maart 2015

De wereld is zo vol, zo ongelooflijk rijk, dat zelfs een minuscuul stukje ervan nog overweldigt. Deze rijkdom is bijna alleen te bevatten door ze te beperken. Zoals men in een overvolle concertzaal naar de buurman buigt om hem te kunnen verstaan, moet je inzoomen op de wereld om haar te kunnen zien. Je moet de kakafonie dimmen en je op één toon richten.

 

Zonder dit filter zou men verdrinken in de overweldigende aanwezigheid van de werkelijkheid. Het enige dat de wereld nodig heeft om opgemerkt te worden is een lijst, sokkel, of podium. Een kader om het gewone tot buitengewoon te verheffen.   

lees verder...

Graffiti in het Harmonie park Antwerpen

donderdag, 26 maart 2015

harmoniepark antwerpen 3-2015 5257harmoniepark antwerpen 3-2015 5264harmoniepark antwerpen 3-2015 5276harmoniepark antwerpen 3-2015 5272harmoniepark antwerpen 3-2015 5271harmoniepark antwerpen 3-2015 5266Momenteel is het Harmoniepark in Antwerpen afgesloten en wordt het door de gemeente opgeknapt. Het park kijkt uit op een oud vervallen en leegstaand gebouw dat door twee Belgische kunstenaars is beschilderd. Dzia en Gijs Vanee werkten hier samen aan een aantal beschilderingen die het gebouw transformeerden. Door zich te beperken tot de ruimtes die de dichtgetimmerde ramen en deuren boden, springt de kleurrijke graffiti je als moderne glas-in-lood ramen je tegemoet.  Dzia schildert zijn dieren en insecten op een scherpe gefragmenteerde manier, waardoor ze nog het meest op een mozaïek van reflecterende scherven lijken, terwijl de dieren van Gijs Vanhee uit golvende en pulserende lijnen zijn opgebouwd.

 

Lees ook: Doel in België en Mos graffiti.

lees verder...

Skeletorus en Sparklemuffin

zondag, 22 maart 2015

Maratus sceletusMaratus jactatusPauwspinnen zijn een ondersoort van springspinnen. Ze zijn klein maar de mannetjes zijn buitengewoon mooi. Op hun rug hebben ze flappen met felgekleurde haren die ze omhoog kunnen klappen. Ze gebruiken deze vooral tijdens de paringsdans om een potentiele partner mee te imponeren. Zo’n dans is erg indrukwekkend en de mannetjes klappen hun achterlijf omhoog, trillen met hun spintepels en zwaaien met hun poten terwijl ze heen en weer schuifelen.  Het is erg belangrijk dat het vrouwtje ook echt met hem wil paren, want als dat niet het geval is en ze bijvoorbeeld al is bevrucht, is de kans groot dat ze hem aanvalt. Een mannetje houdt zijn dans dan ook vaak minutenlang vol om er zeker van te zijn dat het veilig is om haar te benaderen.

 

De meeste Pauwspinnen zijn slechts 3 tot 6 mm groot en ondanks hun mooie kleuren en interessante paargedrag is het een relatief weinig bestudeerde soort. Madeline Girard ontdekte tijdens haar afstudeerproject onlangs twee nieuwe pauwspinnen in Queensland, Australië. Omdat ze zo uitzonderlijk zijn gekleurd noemde ze deze nieuwe spinnen Skeletorus (Maratus sceletus) en Sparklemuffin (Maratus jactatus). Vooral Skeletorus onderscheidt zich van de bekende pauwspinnen door zijn relatief sobere kleuren. De foto’s zijn van Jürgen Otto, een in de fotografie van springspinnen gespecialiseerde entomoloog.

 

Lees hier meer over Nederlandse spinnen.

lees verder...

Je stem in je hoofd

zondag, 22 maart 2015

Stapedius spierVrijwel niemand die zichzelf voor het eerst via een opname hoort praten, herkent zijn eigen stem. Zoals je stem in je hoofd klinkt, klinkt hij nergens. Dat komt niet alleen omdat hij vanuit je strottenhoofd door je schedel heen galmt, maar ook door een minuscuul spiertje in je middenoor. De muculus stapedius is bij zoogdieren het kleinste dwarsgestreepte spiertje, het zit vast aan de kop van de stijgbeugel, één van je gehoorbotjes, en  werkt als een demper op het trommelvlies. Door zich aan te spannen kan hij bij harde geluiden (85 dB en meer) ervoor zorgen dat er tot 15 dB minder lawaai op je trommelvlies terecht komt. Omdat je eigen stem in je hoofd zo luid klinkt, zorgt dit kleine spiertje ervoor dat een gedeelte daarvan wordt gedempt. Iets wat andere mensen, en jij in een opname van je eigen stem, natuurlijk niet kunnen horen.

 

Lees ook: De stem in mijn hoofd, Het tegendraadse van spieren en Verslikken.

lees verder...

Meerkerk tijdens de zonsverduistering

vrijdag, 20 maart 2015

meerkerk 3-20145 2086meerkerk 3-2015 2063Je kunt het helaas niet zien, maar deze foto's van Meerkerk zijn gemaakt tijdens de zonsverduistering. Het was zo mistig dat je daar echter niets van zag, het werd alleen even wat donkerder.

lees verder...

Zonsverduistering 20-03-2015

vrijdag, 20 maart 2015

zonsverduistering 20-03-2015 2054Net als zovelen hadden wij gehoopt de zonsverduistering te kunnen zien. We waren er speciaal vanuit Brabant voor naar Utrecht gereden. Bij het plaatsje Meerkerk waren we gestopt, maar ook daar lag er net als in de rest van het land, een dikke laag mist tussen ons en de zon. Dankzij een speciale app wisten we wel waar de zon stond, maar er was niets van te zien. Het enige dat wij er van merkten was dat het even wat donkerder werd. 

lees verder...

Grenzen

zondag, 15 maart 2015

Of het nu een kustlijn of bosrand betreft, de hoogste concentraties van dier- en plantensoorten bevinden zich meestal op een scheidslijn, aan een grens. Op de overgang van bos naar grasland kom je niet alleen de dieren en planten uit beide gebieden tegen, maar ook een groot aantal dat uitsluitend in dit grensgebied leeft. De diversiteit van beide gebieden bij elkaar is kleiner dan die bij de grens. Hetzelfde geldt voor de overgang van land naar water of van water naar lucht. Grenzen bieden afwisselende omstandigheden die voor mogelijkheden zorgen. Daar bevindt zich de frontlinie van de soorten, dus daar begint de evolutie. Leven bestaat bij de gratie van grenzen.

lees verder...

Vallen in je slaap

vrijdag, 13 maart 2015

Vallen in je slaap is het omgekeerde van in slaap vallen. Iedereen kent wel het gevoel dat je als je slaapt of bijna slaapt, ineens valt en daardoor met een schok wakker wordt. Als je in slaap valt ontspant je lichaam zich en is het minder alert op signalen van buitenaf. Je spieren verslappen en een kleine por waar je als je wakker bent meteen op zou reageren is dan vaak niet meer genoeg om je wakker te krijgen.

 

Sommige wetenschappers denken dat je bewustzijn, als je in slaapt valt nog een tijdje actief je lichaam monitort. Als je spieren zich dan volledig ontspannen, zoals ze doen als je slaapt, dan registreert je bewustzijn een gevoel van gewichtloosheid en denkt dat je valt. Je lichaam wil dan zo snel mogelijk zijn balans terugvinden en spant in een klap je spieren. Dit resulteert in een heftige beweging waardoor je wakker wordt.

 

Andere wetenschappers denken dat de signalen die je brein uitstuurt om je lichaam te laten ontspannen soms verkeerd lopen en je spieren dan met een schok juist aanspannen. Dit zou vergelijkbaar zijn met de symptomen van rusteloze benen waar sommige mensen last van hebben.

 

Het is echter een feit dat vrijwel iedereen deze sensatie kent en dat er in de droom vaak een aanleiding voor deze valpartij is. Deze verklaring wordt echter in een fractie van een seconde door ons brein verzonnen om onze lichamelijke reactie te kunnen verklaren. Dit is dus eigenlijk geen echte droom maar meer een korte hallucinatie die mensen zich vaak nog kunnen herinneren als zij met een schok wakker worden. Zo denken mensen bijvoorbeeld van een stoel of van een fiets te zijn gevallen als ze opeens rechtop in bed wakker worden.

 

Lees ook: Tijdreizigers, Nachtmerrie, Hallucinatie, Twijfels in het donker en Droomvliegen.

lees verder...

Aspergekever (Crioceris asparagi)

zaterdag, 7 maart 2015

Aspergekever (Crioceris asparagi) 2-2015 1937Dit kleine kevertje is de schrik van aspergetelers. De kever kent twee generaties per jaar en zowel de kevers als de larven voeden zich uitsluitend met asperges. Ze knagen aan de bladeren, waardoor de plant verzwakt en minder groeit. Hoewel veel telers nog steeds op insecticiden vertrouwen om hun asperges te beschermen zijn er ook steeds meer die op sluipwespen overschakelen. Deze sluipwespen zetten hun eitjes af in de rupsen of poppen van de kevers, waarna deze van binnenuit worden opgegeten. De kevertjes zelf zijn heel waakzaam, als je ze benaderdt zullen ze zich direct achter een stengel of blad verstoppen of, als dat niet helpt, op de grond laten vallen. Hoewel de volwassen kevers onder de grond overwinteren, kwam ik dit exemplaar achter een loszittend stuk schors van een acacia tegen. Men noemt deze mooie kever ook wel Aspergehaantje.

 

Lees ook: Middellandse Zeevlieg (Ceratitis capitata) en Koolmot (Plutella xylostella).

lees verder...

Ijspegels

dinsdag, 3 maart 2015

ijspegel 12-2014 1447ijs 12-2014 1453Deze foto's stonden nog op mijn camera. Ze zijn tegen de jaarwisseling gemaakt, toen het nog vroor. Door de afwatering van een viaduct liep water weg dat daar als een stalagtiet van ijs bleef hangen. Onderaan het viaduct, waar een gedeelte van het smeltwater op de grond terecht kwam, vormde het een grillige ijssculptuur over de dode begroeiing op de grond. 

lees verder...