Weblog

Mooiste souvenir

vrijdag, 4 september 2015

linnetradgarden uppsala 8-2015 8011linnaeus huis uppsala 8-2015 7996Afgelopen vakantie zijn we naar Zweden geweest. Dit gaf mij de gelegenheid om naar Linnaeus zijn botanische tuin in Uppsala te gaan. Dit is de oudste botanische tuin in Zweden en Linnaeus kreeg er in 1741 de leiding over. Hij richtte hem opnieuw in en vulde hem met de meest uiteenlopende planten. Veel van de planten die er in deze tuin staan zijn voor het eerst door Linnaeus van een naam voorzien. Linnaeus wist dankzij zijn Systema Naturae systeem te brengen binnen de wirwar van planten en dierennamen die men voor hem gebruikte. Zijn binomale nomenclatuur is door de hele wereld omarmt en achter menige wetenschappelijke naam staat de afkorting Lin. Een teken dat hij de soort voor het eerst van een wetenschappelijke naam heeft voorzien. Binnen de muren van deze tuin staat zijn oude woning. Deze is nog in originele staat en toont veel van zijn meubels en gebruiksvoorwerpen. Voor iemand als ik, die erg in Linnaeus en de natuurgeschiedenis is geïnteresseerd was het een enorme buitenkans om in de tuin te lopen en zijn huis te kunnen bezichtigen. Het was prachtig weer en veel van de planten stonden nog in volle bloei. Ergens links achterin de tuin stond een Crupina vulgaris die al zaden droeg. Ik heb snel wat van deze zaadjes in mijn zak gestopt. Plantenzaadjes uit de tuin van Linnaeus zijn zo’n beetje het mooiste souvenir dat ik me kon bedenken. Ik bewaar er een paar in een doosje, de rest probeer ik op te kweken.

 

Lees ook: Johann Siegesbeck.

lees verder...

Dendrobium polar fire

dinsdag, 1 september 2015

dendrobium polar fire 7-2015 3006dendrobium polar fire 7-2015 3110dendrobium polar fire 7-2015 3129dendrobium polar fire 7-2015 3111dendrobium polar fire 7-2015 3126dendrobium polar fire 7-2015 3119De dendrobium orchideeën danken hun naam aan hun groeiwijze, dendros betekent boom en bios leven. Oorspronkelijk groeiden deze planten op stammen van bomen maar tegenwoordig is hun habitat verplaatst naar de vensterbank. Naast Phalaenopsis is het een van de commercieel meest verhandelde orchideeën. Ze hebben suggestieve namen als sunny cocktail, coconut dream, banana chocolate en polar fire. De knoppen ontwikkelen zich op een interessante manier tot volle bloem. De jonge knoppen zitten aan een lange bloeistengel en ‘kijken’ allemaal naar binnen. Deze knoppen beginnen groen maar krijgen al snel een paarse kin. De ontwikkelende knop draait daarbij langzaam om zijn as zodat hij zich van de bloemstengel afwendt en naar buiten wordt gericht. De knop barst dan in drieën van boven naar beneden open tot halverwege op de kin. Hierachter bevinden zich nog drie bloembladen, die naar buiten schuiven en zich tot een ster openvouwen. Het onderste bloemblad, dat midden op de opengespleten kin komt te liggen, rolt zich als een tong op en steekt fel paars naar buiten. Achter in het keelgat, boven het harige gedeelte van de tong, bevindt zich de naar voren gestoken stamper. 

 

Lees ook: Blauwe phalaenopsis.

lees verder...

The Imitation Game (2014)

dinsdag, 1 september 2015

the imitation game posterThe Imitation Game met Benedict Cumberbatch krijgt 8,1 op Imdb. In 2001 kwam A Beautiful Mind met Russel Crowe uit, deze won een Oscar en krijgt 8,2 op Imdb. Het is verbazingwekkend hoeveel deze twee films qua structuur en verhaal op elkaar lijken en hoe gewild dit genre bij het publiek is geworden. Ze vertellen allebei het verhaal van een getergd genie in zijn strijd met zichzelf en sociale acceptatie. Dit klinkt helaas net zo clichématig als dit genre is geworden. Hollywood produceert met grote regelmaat dit soort historische ‘op ware gebeurtenissen gebaseerde’ biografieën. Het zijn echter vooral Oscar vehikels en bioscooptrekkers. Biopics zijn big business.

 

De laatste jaren worden we door dit soort films overspoeld. En of ze nu over Turner, Turing, Mandela, Diana, Banks, Grace, of Hawkins gaan, ze vertellen allemaal eenzelfde, politiek correct, compromis van de werkelijkheid. Een verhaal dat de kijkers makkelijk slikken en ze net voldoende achtergrondinformatie geeft, om ze het gevoel te geven dat ze iets hebben geleerd. De les is echter eenzijdig en vaak gespeend van echte diepgang.

 

Hoewel ik The Imitation Game een vaardige, zij het enigszins zoutloze film vond, stoorde ik me wel aan de eenzijdige belichting van de historische feiten. Een mankement dat de meeste van deze biopics hebben. Ze herschrijven geschiedenis en creëren helden enkel en alleen om bioscoopkaartjes te verkopen. Daarbij gaan ze echte controverse uit de weg. In plaats van een compleet en complex verhaal, bieden ze de kijker precies wat hij verwacht, een behapbare halve waarheid zonder al te scherpe randjes.

lees verder...

Afkoelen in het water

dinsdag, 1 september 2015

zeehond antwerpse zoo 8-2015 8627In de Antwerpse Zoo was het bloedheet. De meeste dieren lagen in de schaduw en de bezoekers liepen met frisdrank en ijsjes. Ook de zeehonden hadden het warm, maar zij lagen tenminste in het water. Af en toe kwamen ze even boven, om zich meteen daarna weer naar de koelere bodem te laten zakken. 

lees verder...

Stenen in het water

zondag, 30 augustus 2015

bysjon meer zweden 8-2015 8490-bysjon meer zweden 8-2015 8470-bysjon meer zweden 8-2015 8186bysjon meer zweden 8-2015 8507bysjon meer zweden 8-2015 8200bysjon meer zweden 8-2015 8478Weinig is zo bevredigend als de plons waarmee een steen in het water valt. De opspattende fontein van druppels is de kers op de taart en ik ken niemand die hier als kind geen plezier aan beleefde. Alles eraan is mooi, van de spanning voordat de steen het water raakt tot aan de langzaam wegtrekkende kringen op het water. Toen we tijdens de vakantie in Zweden aan het Bysjön-meer bij Charlottenberg stonden, pakte mijn zoontje dan ook gelijk wat stenen van de kant om ze daarna met een grote glimlach in het water te gooien. Ik had mijn camera meegenomen om in het late licht wat foto’s van het meer te maken. Zijn enthousiasme was echter zo aanstekelijk dat ik besloot om van de nood een deugd te maken.

 

lees verder...

Driehoekswebspin (Hyptiotes paradoxus)

zondag, 30 augustus 2015

driehoekswebspin (Hyptiotes paradoxus) 8-2015 3287driehoekswebspin (Hyptiotes paradoxus) 8-2015 3294Toen ik deze spin voor het eerst zag dacht ik dat het een opgedroogd vogelpoepje was. Het duurde ook even voor ik hem goed had gedetermineerd.  De Driehoekwebspin wordt meestal afgebeeld in zijn roodbruine tekening, zonder de witte en zwarte vlekken aan de zijkant van hun abdomen. Deze spin behoort  tot de Uloboridae, de wielwebkaardespinnen. Deze familie heeft geen gif en een afwijkende stand van hun ogen. Hyptiotes heeft daarbij de apartste oogstand, zijn ogen staan niet zoals gebruikelijk in rijen. Zijn twee achterste ogen zijn zeer groot en steken uit, ze staan vrijwel in het midden van zijn kopborststuk.

 

driehoekswebspin (Hyptiotes paradoxus) 8-2015 3274driehoekswebspin (Hyptiotes paradoxus) 8-2015 3286De driehoekswebspin heeft korte stevige poten, een bepoederd, viltig uiterlijk en een calamistrum met één rij borstels. De vrouwtjes worden ca. 5 a 6 mm groot. De iets kleinere mannetjes hebben opvallend grote palpen die bijna even groot zijn als het kopborststuk. Deze in Nederland zeldzame spin maakt een driehoekig web met vier spaken. Hierover heen ligt een cribelaat spinsel. Van de punt van de driehoek loopt een signaaldraad naar de spin, die zich zelf met een andere draad uit de spintepels aan een tak heeft geankerd. Het web heeft geen kleefdruppels, maar is toch buitengewoon effectief. Als een prooi het web raakt, laat de spin dit web, dat hij onder spanning houdt, vieren door zijn ankerdraad te verlengen. Hierdoor schiet het web een stuk naar voren en vouwt het  zich om de prooi, de cribelaten draden verkleven hierbij, waardoor de prooi niet kan ontsnappen. Door het web herhaaldelijk te spannen en los te laten verstrikt de spin de prooi steeds meer. De prooi wordt daarna uitgebreid ingesponnen, dit kan bij grotere prooien zoals sprinkhanen wel 30 minuten duren, waarna de spin hem naar een schuilhoek meeneemt en uitzuigt. Tijdens rust of nachtelijke pauzes bevestigt de spin de signaaldraad rechtstreeks aan een tak, zodat het web intact blijft.

 

driehoekswebspin (Hyptiotes paradoxus) 8-2015 3303De kleinere mannetjes weven een speciale werfdraad waarmee ze zich naar het web van een vrouwtje laten zakken. Hier geven ze via speciale treksignalen te kennen dat zij geen prooi zijn. Na de paring legt het vrouwtje haar eitjes in een vaalgrijze platte langwerpige cocon, die vaak moeilijk is te vinden. De jonge spinnen overwinteren in deze cocon, de totale ontwikkeling duurt twee jaar. 

lees verder...

Tycho Brahe museum

woensdag, 26 augustus 2015

tycho brahe museum 8-2015 7856Op Ven, het eiland dat Tycho Brayhe van de Deense koning had gekregen, en waar hij veel van zijn astronomische waarnemingen heeft gedaan, ligt het Tycho Brahe museum. Tijdens mijn vakantie zijn we er speciaal voor naar Zweden afgereisd (tijdens de tijd van Tycho, was dit nog Deens grondgebied). Tycho Brahe is een van de meest kleurrijke personen uit de geschiedenis. Hij wist met het blote oog verbluffend nauwkeurige waarnemingen van de steren en onze planeten te maken. Het Tycho Brahe museum gaat dan ook uitgebreid in op de manier en nauwgezetheid waarmee hij de sterren in kaart bracht, maar gaat volledig voorbij aan de man zelf. Niets over wie hij was, niets over zijn privé-dwerg, zijn relatie met de koningin van Denemarken, zijn dronken eland of de dubieuze omstandigheden van zijn dood. En dat terwijl dit is de man is die een duel aanging vanwege een wiskundige formule, naar wie een krater op de maan én op mars zijn vernoemd, die model heeft gestaan voor Shakespeares Hamlet en die meerder malen is opgegraven. Er wordt zelfs nergens gesproken over zijn gouden neus. In zijn eigen museum, op zijn eigen eiland wordt de persoon Tycho Brahe teruggebracht tot een voetnoot in de wetenschapsgeschiedenis.   

 

Lees ook: Tycho Brahe.

lees verder...

Lübeck en de Pest

woensdag, 26 augustus 2015

Alfred Mahlau Marienkirche Lubeck 8-2015 7712Als belangrijke Hanzestad was Lübeck in Noord Duitsland extra kwetsbaar voor de Zwarte Dood. De Pest reisde in de vorm van vlooien en ratten van stad tot stad mee met de handel. De Pest nam iedereen, ongeacht leeftijd of stand en in veel steden stierf de helft van de bevolking. De dood werd een integraal onderdeel van het leven en met hooggeheven knieën en een vleesloze grijns voerde ze haar dans op. Dit alles had zijn weerslag op de kunst en vond zijn weg naar meerdere kunstdisciplines, zoals de muziek en de schilderkunst. De Totentanz, of Dance macabre kan dan ook worden gezien als een direct gevolg van de Pest en is een uiting van de suprematie van de alom aanwezige dood.

 

Alfred Mahlau Marienkirche Lubeck 8-2015 7710In de Marienkirche in Lübeck bevond zich een beroemde afbeeldingen van deze dance macabre uit 1463, helaas werd deze in 1942 tijdens een bombardement samen met een deel van de kerk vernietigd. Toen men de kerk na de oorlog restaureerde, gaf men aan Alfred Mahlau de opdracht om twee grote glas-in-loodramen te ontwerpen. Hij liet zich hierbij inspireren door de verloren gegane dance macabre en de vele slachtoffers van de wereldoorlogen. Op de smalle hoge ramen staan de levenden en de dood om en om. De dood raakt iedereen aan en voert haar lugubere dans op. Onderaan het grote raam bevindt zich een brandend Lübeck. Een verwijzing naar de helse jaren van de Pest en het zware bombardement uit 1942.

 

Markuz Lupertz marienkirche Lubeck 8-2015 7700De Marienkirche in Lübeck zit vol met dergelijke afbeeldingen van de dood. Behalve veel beelden en schilderijen vind je er ook nog een mooi glas-in-loodraam van Markus Lüpertz.

lees verder...

Zweeds

dinsdag, 25 augustus 2015

zweeds memory 8-2015 3314Hoewel ik geen woord Deens, Noors of Zweeds versta, en nog minder spreek, kan ik het schrift vaak redelijk ontcijferen. Deze drie talen lijken behoorlijk op elkaar, veel woorden en de grammatica komen overeen. Zweeds bestaat volledig uit Germaanse woorden met wat leenwoorden uit Latijn, Frans, Engels en Nederduits. Dus als je een redelijk woordje Europees spreekt, kom je al ver. Met lezen dan, want Zweeds is een toontaal, de toonaccenten bepalen de betekenis en het is vrijwel onmogelijk om als Nederlander een Zweeds woord begrijpelijk uit te spreken. Iets waar ik in Zweden regelmatig aan werd herinnerd.

lees verder...

Opgezette apen (3)

dinsdag, 25 augustus 2015

nat hist museum oslo 8-2015 8422nat hist museum oslo 8-2015 8423nat hist museum oslo 8-2015 8420nat hist museum oslo 8-2015 8430

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook: Opgezette apen en Opgezette apen (2).

lees verder...