Weblog

Avondwandeling in Berlijn

zondag, 13 september 2015

berlijn 9-2015 7180berlijn 9-2015 6972berlijn 9-2015 7173berlijn 9-2015 7153Afgelopen week zat ik voor mijn werk in Berlijn. Toen ik na een te lange dag niet kon slapen, besloot ik om ’s nachts in de buurt van het hotel een avondwandeling te maken. Ik zat midden in Mitte, de wijk in het centrum van Berlijn. Daar wordt momenteel enorm veel gebouwd. In elke straat staat wel een gebouw in de stijgers. Hoewel het buiten lekker was, kwam ik niemand tegen. De enige auto’s die nog reden waren taxi’s. Het was een vreemde gewaarwording om in het centrum van een miljoenenstad, onder het licht van al die bouwlampen, alleen over straat te lopen.

lees verder...

Blabarssoppa

zondag, 13 september 2015

blabarssoppa 8-2015 7782Ze staan in bijna elke openbare ruimte of kantine, super-de-luxe koffiemachines waar je voor een paar centen een bak koffie, thee, soep of chocolademelk kunt tappen. Maar de thee smaakt naar koffie en de chocolademelk naar tomatensoep. Hoe meer keuzes je krijgt, des te viezer het resultaat. Zoals bij deze machine in Zweden, waar je maar liefst 16 verschillende dranken uit hetzelfde automaat kunt halen. Het smaakt uiteindelijk zoals het klinkt, als blabarssoppa.

lees verder...

Zero Tolerance 0801bw

zaterdag, 12 september 2015

De lijnen van een mes bepalen zijn karakter. Net zoals de vorm van een letter bepaalt hoe je hem uitspreekt, zorgt de vorm van een mes ervoor hoe je hem gebruikt. Dankzij verbeterde productiemethoden en steeds betere materialen kan men tegenwoordig de meest uitzinnige mesvormen produceren. Een mes is van een gebruiksartikel tot een volwaardig designvoorwerp geëvolueerd en steeds meer mensen houden zich bezig met het ontwerpen en maken van messen. Toch zijn er ook binnen deze wereld ontwerpers die er boven uit steken, Todd Rexford is er daar een van.

 

zt0801bw 8-2015 3350-Over de aanschaf van zijn ZT0801 heb ik even moeten nadenken. Hij was niet goedkoop en leek bedrieglijk eenvoudig. Zijn sobere, volledig stalen uiterlijk en spannende lijnvoering zorgden er echter voor dat ik toch steeds bij dit mes terugkwam. Het is een goede aankoop gebleken. De ZT0801 is een heel praktisch mes dat goed in elkaar zit. Het 8,9 cm lange droppoint lemmet is van Elmax staal en de handvatschalen zijn van titanium. Opengeklapt is het mes 20,8 cm lang en het weegt een forse 165 gram. Dit mes dankt zijn karakter grotendeels aan de gebogen lijnen van het handvat, door deze kromming lijkt het mes onder spanning te staan, alsof het klaar ligt om naar voren te springen. De in het titanium gefreesde lijnen geven het handvat tevens meer grip. De ZT0801 is ontstaan door een samenwerking tussen Todd Rexford en Zero Tolerance. Het mes is gebaseerd op zijn singularity, een bekend custom designmes.

 

zt0801bw 8-2015 3376-Dit is mijn eerste mes met Elmax, dit staal staat bekend om zijn duurzaamheid en het vermogen een snede lang te kunnen houden. Ik heb het al een poosje in gebruik en tot nu toe presteert het prima. Het vier millimeter dikke lemmet heeft een hoge flatgrind en snijdt moeiteloos door karton, stof of dun plastic. Het heeft geen moeite met hardere houtsoorten en dankzij de goede grip op het handvat kun je er veel kracht mee zetten. Het klassieke droppoint ontwerp maakt het mes universeel inzetbaar en zorgt dat het makkelijk is te slijpen. De rug van het lemmet staat onder en kleine hoek ten opzichte van het handvat en duikt als het ware iets naar voren. De buik van het lemmet heeft een lichte recurve, waardoor de visuele massa van het lemmet meer naar voren komt te liggen. Samen met de spitse slijpvlakken op het lemmet geeft dit het een scherp, bijna venijnig uiterlijk. De randen van het handvat zijn afgerond en de lijnen volgen goed de contour van je hand. Hierdoor biedt het onder verschillende houdingen toch goed grip. De open structuur van het handvat zorgt er voor dat het makkelijk schoon is te houden. Feitelijk zijn het twee stevige platen titanium die door een paar poten uit elkaar worden gehouden. Het lemmet heeft geen speling en ligt keurig centraal in het handvat. De framelock heeft aan de binnenkant bij de sluiting een vastgeschroefd roestvrij stalen plaatje, dat ervoor zorgt dat de sluiting (staal op staal) stevig zit, maar niet beklemt. Door het materiaalverschil tussen het staal en het titanium zou de ontgrendeling anders wat stroever kunnen lopen. Het flipper openingsmechaniek werkt mede dankzij het grote KVT-ball bearing system snel en de detent is betrouwbaar.

 

zt0801bw 8-2015 3367Al in al is het een fantastisch mes, met maar een paar minieme minpuntjes. De schroeven van het draaimechaniek wijken mij qua kleur en vormgeving iets teveel af van de rest van het mes, net als de zwarte broekklem. Het zou mooier zijn als deze beter bij het geheel pasten. De geslepen snede zinkt iets weg in het staal van het lemmet, hierdoor ontstaat er een kleine hoek in de lijn tussen de flipper en het lemmet, deze aarzeling in de vorm neemt iets van de visuele spanning uit deze overgang weg.  Daarnaast houdt Zero Tolerance er nogal van om hun mes te bedrukken. Er staat echt teveel tekst op het mes, dit doet afbreuk doet aan zijn solide en sobere karakter.

 

Dit Zero Tolerance mes van Todd Rexford is volstrekt anders dan mijn ZT300 van Ken Onion, beide worden echter gekenmerkt door een voor een productiemes buitengewoon goede afwerking en constructie. De ZT300 is altijd een van mijn favoriete messen geweest, als ik echter een mes moet meenemen, kies ik steeds vaker voor de ZT0801. Hij is net wat lichter en universeler.

 

Lees ook: Zero Tolerance 300bw.

lees verder...

Mooiste souvenir

vrijdag, 4 september 2015

linnetradgarden uppsala 8-2015 8011linnaeus huis uppsala 8-2015 7996Afgelopen vakantie zijn we naar Zweden geweest. Dit gaf mij de gelegenheid om naar Linnaeus zijn botanische tuin in Uppsala te gaan. Dit is de oudste botanische tuin in Zweden en Linnaeus kreeg er in 1741 de leiding over. Hij richtte hem opnieuw in en vulde hem met de meest uiteenlopende planten. Veel van de planten die er in deze tuin staan zijn voor het eerst door Linnaeus van een naam voorzien. Linnaeus wist dankzij zijn Systema Naturae systeem te brengen binnen de wirwar van planten en dierennamen die men voor hem gebruikte. Zijn binomale nomenclatuur is door de hele wereld omarmt en achter menige wetenschappelijke naam staat de afkorting Lin. Een teken dat hij de soort voor het eerst van een wetenschappelijke naam heeft voorzien. Binnen de muren van deze tuin staat zijn oude woning. Deze is nog in originele staat en toont veel van zijn meubels en gebruiksvoorwerpen. Voor iemand als ik, die erg in Linnaeus en de natuurgeschiedenis is geïnteresseerd was het een enorme buitenkans om in de tuin te lopen en zijn huis te kunnen bezichtigen. Het was prachtig weer en veel van de planten stonden nog in volle bloei. Ergens links achterin de tuin stond een Crupina vulgaris die al zaden droeg. Ik heb snel wat van deze zaadjes in mijn zak gestopt. Plantenzaadjes uit de tuin van Linnaeus zijn zo’n beetje het mooiste souvenir dat ik me kon bedenken. Ik bewaar er een paar in een doosje, de rest probeer ik op te kweken.

 

Lees ook: Johann Siegesbeck.

lees verder...

Dendrobium polar fire

dinsdag, 1 september 2015

dendrobium polar fire 7-2015 3006dendrobium polar fire 7-2015 3110dendrobium polar fire 7-2015 3129dendrobium polar fire 7-2015 3111dendrobium polar fire 7-2015 3126dendrobium polar fire 7-2015 3119De dendrobium orchideeën danken hun naam aan hun groeiwijze, dendros betekent boom en bios leven. Oorspronkelijk groeiden deze planten op stammen van bomen maar tegenwoordig is hun habitat verplaatst naar de vensterbank. Naast Phalaenopsis is het een van de commercieel meest verhandelde orchideeën. Ze hebben suggestieve namen als sunny cocktail, coconut dream, banana chocolate en polar fire. De knoppen ontwikkelen zich op een interessante manier tot volle bloem. De jonge knoppen zitten aan een lange bloeistengel en ‘kijken’ allemaal naar binnen. Deze knoppen beginnen groen maar krijgen al snel een paarse kin. De ontwikkelende knop draait daarbij langzaam om zijn as zodat hij zich van de bloemstengel afwendt en naar buiten wordt gericht. De knop barst dan in drieën van boven naar beneden open tot halverwege op de kin. Hierachter bevinden zich nog drie bloembladen, die naar buiten schuiven en zich tot een ster openvouwen. Het onderste bloemblad, dat midden op de opengespleten kin komt te liggen, rolt zich als een tong op en steekt fel paars naar buiten. Achter in het keelgat, boven het harige gedeelte van de tong, bevindt zich de naar voren gestoken stamper. 

 

Lees ook: Blauwe phalaenopsis.

lees verder...

The Imitation Game (2014)

dinsdag, 1 september 2015

the imitation game posterThe Imitation Game met Benedict Cumberbatch krijgt 8,1 op Imdb. In 2001 kwam A Beautiful Mind met Russel Crowe uit, deze won een Oscar en krijgt 8,2 op Imdb. Het is verbazingwekkend hoeveel deze twee films qua structuur en verhaal op elkaar lijken en hoe gewild dit genre bij het publiek is geworden. Ze vertellen allebei het verhaal van een getergd genie in zijn strijd met zichzelf en sociale acceptatie. Dit klinkt helaas net zo clichématig als dit genre is geworden. Hollywood produceert met grote regelmaat dit soort historische ‘op ware gebeurtenissen gebaseerde’ biografieën. Het zijn echter vooral Oscar vehikels en bioscooptrekkers. Biopics zijn big business.

 

De laatste jaren worden we door dit soort films overspoeld. En of ze nu over Turner, Turing, Mandela, Diana, Banks, Grace, of Hawkins gaan, ze vertellen allemaal eenzelfde, politiek correct, compromis van de werkelijkheid. Een verhaal dat de kijkers makkelijk slikken en ze net voldoende achtergrondinformatie geeft, om ze het gevoel te geven dat ze iets hebben geleerd. De les is echter eenzijdig en vaak gespeend van echte diepgang.

 

Hoewel ik The Imitation Game een vaardige, zij het enigszins zoutloze film vond, stoorde ik me wel aan de eenzijdige belichting van de historische feiten. Een mankement dat de meeste van deze biopics hebben. Ze herschrijven geschiedenis en creëren helden enkel en alleen om bioscoopkaartjes te verkopen. Daarbij gaan ze echte controverse uit de weg. In plaats van een compleet en complex verhaal, bieden ze de kijker precies wat hij verwacht, een behapbare halve waarheid zonder al te scherpe randjes.

lees verder...

Afkoelen in het water

dinsdag, 1 september 2015

zeehond antwerpse zoo 8-2015 8627In de Antwerpse Zoo was het bloedheet. De meeste dieren lagen in de schaduw en de bezoekers liepen met frisdrank en ijsjes. Ook de zeehonden hadden het warm, maar zij lagen tenminste in het water. Af en toe kwamen ze even boven, om zich meteen daarna weer naar de koelere bodem te laten zakken. 

lees verder...

Stenen in het water

zondag, 30 augustus 2015

bysjon meer zweden 8-2015 8490-bysjon meer zweden 8-2015 8470-bysjon meer zweden 8-2015 8186bysjon meer zweden 8-2015 8507bysjon meer zweden 8-2015 8200bysjon meer zweden 8-2015 8478Weinig is zo bevredigend als de plons waarmee een steen in het water valt. De opspattende fontein van druppels is de kers op de taart en ik ken niemand die hier als kind geen plezier aan beleefde. Alles eraan is mooi, van de spanning voordat de steen het water raakt tot aan de langzaam wegtrekkende kringen op het water. Toen we tijdens de vakantie in Zweden aan het Bysjön-meer bij Charlottenberg stonden, pakte mijn zoontje dan ook gelijk wat stenen van de kant om ze daarna met een grote glimlach in het water te gooien. Ik had mijn camera meegenomen om in het late licht wat foto’s van het meer te maken. Zijn enthousiasme was echter zo aanstekelijk dat ik besloot om van de nood een deugd te maken.

 

lees verder...

Driehoekswebspin (Hyptiotes paradoxus)

zondag, 30 augustus 2015

driehoekswebspin (Hyptiotes paradoxus) 8-2015 3287driehoekswebspin (Hyptiotes paradoxus) 8-2015 3294Toen ik deze spin voor het eerst zag dacht ik dat het een opgedroogd vogelpoepje was. Het duurde ook even voor ik hem goed had gedetermineerd.  De Driehoekwebspin wordt meestal afgebeeld in zijn roodbruine tekening, zonder de witte en zwarte vlekken aan de zijkant van hun abdomen. Deze spin behoort  tot de Uloboridae, de wielwebkaardespinnen. Deze familie heeft geen gif en een afwijkende stand van hun ogen. Hyptiotes heeft daarbij de apartste oogstand, zijn ogen staan niet zoals gebruikelijk in rijen. Zijn twee achterste ogen zijn zeer groot en steken uit, ze staan vrijwel in het midden van zijn kopborststuk.

 

driehoekswebspin (Hyptiotes paradoxus) 8-2015 3274driehoekswebspin (Hyptiotes paradoxus) 8-2015 3286De driehoekswebspin heeft korte stevige poten, een bepoederd, viltig uiterlijk en een calamistrum met één rij borstels. De vrouwtjes worden ca. 5 a 6 mm groot. De iets kleinere mannetjes hebben opvallend grote palpen die bijna even groot zijn als het kopborststuk. Deze in Nederland zeldzame spin maakt een driehoekig web met vier spaken. Hierover heen ligt een cribelaat spinsel. Van de punt van de driehoek loopt een signaaldraad naar de spin, die zich zelf met een andere draad uit de spintepels aan een tak heeft geankerd. Het web heeft geen kleefdruppels, maar is toch buitengewoon effectief. Als een prooi het web raakt, laat de spin dit web, dat hij onder spanning houdt, vieren door zijn ankerdraad te verlengen. Hierdoor schiet het web een stuk naar voren en vouwt het  zich om de prooi, de cribelaten draden verkleven hierbij, waardoor de prooi niet kan ontsnappen. Door het web herhaaldelijk te spannen en los te laten verstrikt de spin de prooi steeds meer. De prooi wordt daarna uitgebreid ingesponnen, dit kan bij grotere prooien zoals sprinkhanen wel 30 minuten duren, waarna de spin hem naar een schuilhoek meeneemt en uitzuigt. Tijdens rust of nachtelijke pauzes bevestigt de spin de signaaldraad rechtstreeks aan een tak, zodat het web intact blijft.

 

driehoekswebspin (Hyptiotes paradoxus) 8-2015 3303De kleinere mannetjes weven een speciale werfdraad waarmee ze zich naar het web van een vrouwtje laten zakken. Hier geven ze via speciale treksignalen te kennen dat zij geen prooi zijn. Na de paring legt het vrouwtje haar eitjes in een vaalgrijze platte langwerpige cocon, die vaak moeilijk is te vinden. De jonge spinnen overwinteren in deze cocon, de totale ontwikkeling duurt twee jaar. 

lees verder...

Tycho Brahe museum

woensdag, 26 augustus 2015

tycho brahe museum 8-2015 7856Op Ven, het eiland dat Tycho Brayhe van de Deense koning had gekregen, en waar hij veel van zijn astronomische waarnemingen heeft gedaan, ligt het Tycho Brahe museum. Tijdens mijn vakantie zijn we er speciaal voor naar Zweden afgereisd (tijdens de tijd van Tycho, was dit nog Deens grondgebied). Tycho Brahe is een van de meest kleurrijke personen uit de geschiedenis. Hij wist met het blote oog verbluffend nauwkeurige waarnemingen van de steren en onze planeten te maken. Het Tycho Brahe museum gaat dan ook uitgebreid in op de manier en nauwgezetheid waarmee hij de sterren in kaart bracht, maar gaat volledig voorbij aan de man zelf. Niets over wie hij was, niets over zijn privé-dwerg, zijn relatie met de koningin van Denemarken, zijn dronken eland of de dubieuze omstandigheden van zijn dood. En dat terwijl dit is de man is die een duel aanging vanwege een wiskundige formule, naar wie een krater op de maan én op mars zijn vernoemd, die model heeft gestaan voor Shakespeares Hamlet en die meerder malen is opgegraven. Er wordt zelfs nergens gesproken over zijn gouden neus. In zijn eigen museum, op zijn eigen eiland wordt de persoon Tycho Brahe teruggebracht tot een voetnoot in de wetenschapsgeschiedenis.   

 

Lees ook: Tycho Brahe.

lees verder...