Weblog

Dennenvoetzwam (Phaeolus schweinitzii)

maandag, 28 maart 2016

dennenvoetzwam (Phaeolus schweinitzii) 10-2015 4150Deze zwam groeit het liefst op dennenstobben of aan de voet van naaldbomen. Het vruchtlichaam ontwikkeld zich in de herfst en groeit dan erg snel. Vaak omvat het tijdens deze groei andere planten zoals gras of takjes. De zwam begint als een brede zachte fluweel gele hoed met een trechtervormig centrum, maar al binnen enkele weken scheidt hij een kleverige stof uit en kleurt hij donker. Een oud vruchtlichaam is helemaal verhard en zwart. De dennenvoetzwam is een parasitaire schimmel die bruinrot aan de stam en wortels veroorzaakt. De zwam kan zich pas vestigen als de boom is verzwakt. Lang na de dood van zijn gastheer blijft de zwam in het hout aanwezig en kan jaren na het vellen van de boom nog tevoorschijn komen. 

 

dennenvoetzwam (Phaeolus schweinitzii) 10-2015 4151Deze zwam werd vroeger veel gebruikt om stoffen en wol mee te kleuren. De gele randen van een jonge zwam kunnen worden gebruikt om iets helder geel mee te kleuren, terwijl de donkerdere gedeelten een roestbruine kleur afgeven. Afhankelijk van het te verven materiaal en het gebruikte fixeermiddel kan deze zwam een gele, gouden, groene en bruine kleurstof opleveren. Als fixeermiddel gebruikt men metaalionen van oa. tin, koper of ijzer die ervoor zorgen dat de kleurstoffen zich aan de vezels hechten.

 

De familienaam Phaeolus betekent donker of obscuur en verwijst naar de donkere kleur van oudere exemplaren.

lees verder...

Waarom een Roodborstje geen Oranjeborstje heet.

woensdag, 23 maart 2016

roodborstje (Erithacus rubecula) 3-2016 6033Ons dappere Roodborstje (Erithacus rubecula) heeft helemaal geen rood borstje. Het is vlammend oranje en je zou dus, zeker in ons koningsgezinde landje, verwachten dat hij Oranjeborstje zou heten. Toen men in de 15e eeuw een volksnaam aan dit vogeltje gaf, noemde men hem in Engeland Robin Redbreast, het was namelijk gewoon om aan bekende dieren menselijke namen te geven.  Later verwaterde dit tot Robin. Wij noemden dit vogeltje Roodborstje en de Fransen, Rouge-gorge. Blijkbaar was in de 15e eeuw iedereen kleurenblind.

 

Het woord oranje kende men voor de 16e eeuw echter helemaal niet. Pas na de introductie van de sinasappel begon men diens naam voor de kleur te gebruiken. In het Engels heet de sinasappel orange. Oranje komt van het Oud-Franse pomme d’orenge, dat zelf weer afkomstig is van het Italiaanse arancia, dat weer teruggaat op het Arabische nāranj en het Sanskrit naranga. Oranje zaken werden voor de introductie van de sinaasappel dus gewoon rood genoemd. Zo had men rood haar en zag men rode herten en roodborstjes.

 

De Latijnse naam van het Roodborstje, Erithacus rubecula, verwijst ook weer naar rood. Rubecula is een verkleinwoord dat is afgeleid van ruber, het Latijn voor rood. We zien dit woord ook terug in Ruby, het Engelse voor robijn.

 

Lees ook: Isabellawit, Gedoodverfd, Violet en Caput mortuum.

lees verder...

Grote Aalscholver (Phalacrocorax carbo)

zaterdag, 19 maart 2016

Grote Aalscholver (Phalacrocorax carbo) 3-2016 5674Nederland kent een aantal grote aalscholverkolonies, één daarvan ligt in de Amsterdamse waterleidingduinen. Tijdens een buitengewoon gure dag was ik daar laatst gaan fotograferen. De kolonie zie, hoor en ruik je al van verre. Aalscholvers zijn forse, tot 1 meter, grote vogels, die gezamenlijk heel wat kabaal kunnen maken. De bomen waar ze in nestelen en de grond eronder zijn bedekt met hun witte uitwerpselen. Deze stront is zo zuur dat nagenoeg alle begroeiing in de kolonie sterft. Alles ruikt er sterk naar vis en guano. De meeste Aalscholvers krijgen nu hun mooie zomerkleed. De veren op hun kop en bij hun wangen kleuren dan grijs en ze krijgen witte plekken op hun dijen. Aalscholvers behoren tot een hele oude vogelfamilie, één die nog sterk lijkt op de allereerste vogels die ooit tegelijkertijd met de dinosauriërs leefden.

lees verder...

Arm hondje

zaterdag, 19 maart 2016

Gisteren maakte ik na het eten nog even een klein ommetje. Het begon al te schemeren dus de meeste hondenbezitters kwamen naar buiten. Er is een omgekeerd evenredig verband tussen de kans dat je een hondenbezitter kunt zien en het moment dat zij hun hond uitlaten. Een relatie die ongetwijfeld wordt ingegeven door het feit dat zij niet graag met hun vingers in een boterhamzakje door een warme hondendrol graaien, wat helaas weer resulteert in veel onopgeruimde hondenstront en een frisse aversie van niet hondenliefhebbers tegen deze asociale uitlaters.

 

Gisterenavond hoorde ik al van verre zo’n eigenaar tegen zijn hondje blaffen. Met heftige gebaren en verheven stem probeerde hij zijn troetel iets duidelijk te maken. Blijkbaar maakte dit baasje zich behoorlijk druk want je kon zijn commentaar tot aan het einde van de straat horen. Nu heb ik niets tegen hondenliefhebbers, maar deze specifieke dierenvriend heb ik niet al te hoog zitten. Ik bedoel hoe dom kun je zijn, hondjes spreken toch geen Nederlands. Zelfs geen plat Tilburgs. Hoewel dat behoorlijk dicht in de buurt van blaffen komt, kun je er gevoeglijk toch van uitgaan dat het gemiddelde teefje hier geen touw aan vast kan knopen.

 

Lees ook: Rassen en soorten, Ruiken en geroken worden, Het gras aan de overkant, Vluchtgedrag en Kleine dingen.

lees verder...

Damherten in de Amsterdamse waterleidingduinen

zaterdag, 19 maart 2016

Damhert (Dama dama) 3-2016 5533Damhert (Dama dama) 3-2016 5865Damhert (Dama dama) 3-2016 5647Damhert (Dama dama) 3-2016 5608Damhert (Dama dama) 3-2016 5852In de Amsterdamse waterleidingduinen leven zo veel damherten dat ze de biodiversiteit van het natuurgebied aantasten en ze binnenkort (na veel protest) mogen worden afgeschoten om de populatie terug te dringen. Nu is het normaal gesproken zo dat je in onze natuur echt niet zo snel een hert tegenkomt, het is eerder uitzondering dan regel. Behalve in de Amsterdamse waterleidingduinen. Tijdens een relatief korte wandeling op een donkere gure dag, heb ik er (ongelogen) zo’n 100 gezien. De eerste stonden al op een paar meter van de ingang bij het hek. Ze zijn niet schuw en je kunt ze, als je rustig beweegt, makkelijk tot op een meter of tien benaderen. Dat zal straks wel veranderen. Naarmate er steeds meer worden afgeschoten zullen ze wel wat schichtiger worden. En eigenlijk is dat ook natuurlijk, want nu krijg je af en toe het gevoel op een grote kinderboerderij te lopen. De damherten in dit gebied hebben geen natuurlijke vijanden en konden zich dus ongehinderd voortplanten. De reden voor het afschot is in mijn ogen dan ook legitiem, grote stukken grond zijn kaalgevreten en veel bomen en struiken, zoals de zeldzame kardinaalsmuts zijn van hun bast ontdaan. Als de biodiversiteit van de flora achteruit gaat, volgt al snel die van de fauna.

lees verder...

Deze beste vriend kan mijn rug op

zondag, 13 maart 2016

Deze vriendelijke mail kreeg ik onlangs binnen:

 

Dit is een persoonlijke e-mail gericht aan jou. Ik ben Dave Dawes, mijn verloofde en ik won een jackpot loterij van 101 miljoen pond (101,000,000.00 GBP = 128,315,499.32 EUR), en hebben vrijwillig besloten om te doneren het bedrag van 1 miljoen pond (1.000.000,00 EUR = 1,270,437.70 EUR) aan u als een deel van onze eigen goede doel project om het lot van 5 onbekende geluk te verbeteren individuen over de hele wereld plus 15 goede vrienden en familie. Als je ontving deze e-mail dan bent u een van de gelukkige ontvangers en Tevreden contact opnemen met mijn juridisch adviseur Barr.charles gevestigd in Groot-Brittannië, want ik heb hem gegeven instructies om dit geld zo snel mogelijk aan u te leveren.

U kunt contact opnemen met mijn raadsman Barr. charles Via e-mail [ attorney-raymans-chambers@outlook.com ] gewoon vertellen dat je contact met hem onder instructie van Code: BMUTU100 zal hij mijn wil eren en betaalt u binnen Vierde acht uur. Stuur hem je I.D, telefoon en adres voor verificatie en de betaling processing.My geest zal worden opgeheven zodra je dit geld.

U kunt dit controleren door naar de onderstaande webpagina's.

Best of luck,

BMUTU100

 

Wat denk je is hij echt van plan mij €1.000.000,- te schenken, zal ik inderdaad maar even mijn ID gegevens doormailen en op de link klikken?

Ik krijg de laatste tijd veel te veel van dit soort oplichtersmails binnen, ik hoop maar dat niemand gek genoeg is om hier in te trappen.

lees verder...

Zelfgemaakt mes no. 4

donderdag, 3 maart 2016

mes no 4 3-2016 5470Dit mes is nu nog niet op zijn mooist, het gepoetste koper steekt nog te veel af tegen de rest van het mes. Over een paar maanden, als het zijn natuurlijke patina krijgt, trekken de kleuren meer naar elkaar. Dit (vierde mes al weer) is 21 cm lang, weegt 158 gram en is uit 3 mm dik roestvrij damast staal gemaakt. Omdat dit damast uit twee verschillende staalsoorten (440B en 19C27) bestaat, krijgt het na etsen met zoutzuur zo’n mooie tekening. Beide stalen reageren anders op zuur, het ene bijt sneller uit dan het andere. Hierdoor krijg je een klein diepteverschil. Als je het staal daarna lichtjes opschuurt, haal je het donkere oxide van de bovenste laag staal af, waardoor het mooi contrasteert met de donkerdere dieper gelegen lagen staal. Op die manier krijg je goed te zien hoe beide stalen in elkaar zijn gesmeed en komen de verschillende lijnen en torsievormen weer aan het licht.

 

mes no 4 3-2016 5453mes no 4 3-2016 5468De vorm van het mes is bewust eenvoudig gehouden, alle lijnen zijn recht behalve die van het lemmet zelf, daar zit een kleine bolling in. Omdat de bovenkant van het lemmet vanaf de punt naar ongeveer een derde van de hoogte schuin is afgekant, krijg je een kortere lijn binnen het lemmet zelf. Dit maakt het niet alleen steviger maar geeft ook de illusie dat het lemmet iets naar achteren is getrokken en dus onder lichte spanning staat. Het heft is van roodkoper, zwijnentand en buffelhoorn. Door deze materialen op de rugzijde van het handvat om te keren krijgt het mes een iets speelser en luxer uiterlijk. Omdat de guard gedeeltelijk is uitgevijld zit hij vaster dan bij twee losse bolsters en kun je de constructie van het mes beter zien. Hierdoor lijkt het ook alsof lemmet in het handvat is aangedrukt en loopt het visueel mooier in het heft door.

 

mes no 4 3-2016 5479Een vijfde mes zit al in de planning. Als ik mijn messen nu naast elkaar leg, is er nog geen duidelijke stijl in te herkennen. Momenteel spring ik vormgeving-technisch nog van de hak op de tak. Dit is vaak het fijnste moment in elk creatief proces, je kunt dan nog lekker freewheelen, zonder dat je wordt gehinderd door een stijl. Het volgende mes dat ik ga maken wordt dus weer volstrekt anders.

 

Lees ook: Zelfgemaakt mes, Schede voor zelfgemaakte mes, Tweede zelfgemaakte mes en Zelfgemaakt mes no. 3.

lees verder...

Huisgans (Anser anser domesticus)

donderdag, 3 maart 2016

Huisgans (Anser anser domesticus) 1-2016 5402De veelvoorkomende witte ganzen (die van de vijvers, de moeder en de donzen kussens) zijn eigenlijk gedomesticeerde grijze ganzen (Anser anser). Deze ganzen werden al ten tijde van de Oude Egyptenaren als huisdier gehouden. Omdat ze erg territoriaal en behoorlijk agressief zijn, worden ze al millennia lang als bewakers ingezet. Daarnaast smaken ze goed, leggen ze enorm veel eieren en houdt hun dons ons warm. 

 

Huisgans (Anser anser domesticus) 1-2016 5203Huisgans (Anser anser domesticus) 1-2016 5289Ze zijn in al die jaren echter wel wat veranderd t.o.v. hun wilde neven. Die ganzen hebben nog een horizontale houding en een slank achterlijf. De huisgans is van achteren echter topzwaar en staat daarom veel meer rechtop. Hierdoor lopen ze niet meer zo als andere ganzen, maar waggelen ze.

 

Lees ook: Rotganzen en aswoensdag en Ganzen boven het IJsselmeer.

lees verder...