Weblog

Visdief (Sterna hirundo)

zondag, 15 mei 2016

Visdief (Sterna hirundo) 5-2016 9235Hoewel ik eigenlijk naar de Nieuwkoopse Plassen was gegaan om daar bruine kiekendieven te fotograferen, heb ik uiteindelijk de meeste foto’s van visdiefjes gemaakt. Ik heb die dag wel een paartje kiekendieven gezien, ik heb ze zien spelen en jagen, ik heb hun nest gezien en ze een paar keer gefotografeerd. Maar dat was helaas van te grote afstand om er een paar goede foto’s aan over te houden.

 

Visdief (Sterna hirundo) 5-2016  9148Visdief (Sterna hirundo) 5-2016  8876-De visdiefjes scheerden me echter letterlijk om mijn oren. Met hun lange spitse vleugels schoten ze vlak over het water op zoek naar kleine visjes. Soms zag je ze even bidden om daarna hun vleugels in te vouwen en als een speer in het water te duiken. Het zijn blijkbaar succesvolle vissers want ik heb er menigeen zien overvliegen met een visje in zijn bek. Helaas was het een grauwe dag en was de hemel met een dikke laag sluierbewolking bedekt. Hierdoor verdween de witgrijze visdief soms tegen de grauwe lucht en zie je op de foto vrijwel alleen zijn silhouet en opvallende rode snavel en poten. De Nieuwkoopse Plassen is een prachtig natuurgebied, ik ga er zeker nog eens naar terug en met een beetje geluk heb ik dan mooier weer en kan ik dichterbij de bruine kiekendieven komen.

 

Visdief (Sterna hirundo) 5-2016  8947Visdief (Sterna hirundo) 5-2016 8915Visdieven zijn sternen, ze lijken sterk op de noordse stern en onderscheiden zich vooral door hun donkere snavelpunt. Ze zijn slank, wendbaar en supersnel in hun vlucht. De visdief staat op de rode lijst als kwetsbaar.  Ze zijn extra gevoelig voor waterverontreiniging en omdat ze op zicht jagen hebben ze schoon en visrijk water nodig. Visdieven zijn trekvogels die overwinteren aan de kusten van Zuid-Europa en Afrika.

lees verder...

Chondriet of niet

dinsdag, 10 mei 2016

chondriet 5-2016 8754Dit onooglijke stukje steen krijgt pas waarde als je gelooft waar het vandaan komt. Zoals bij zoveel meteorieten ligt zijn waarde in het feit dat je moet geloven en beseffen wat je in je handen hebt. Een stukje steen uit het allereerste begin van het ontstaan van het heelal, onveranderd en onvoorstelbaar oud. Het heeft miljarden jaren door de koude en lege ruimte gezworven om uiteindelijk in deze uithoek van het heelal in te slaan op onze planeet, op onze Aarde. Daar heeft het vaak nog tientallen jaren of zelfs eeuwen gelegen zonder te zijn opgemerkt. Wachtend op iemand die het herkende, op iemand die besefte dat de waarde ligt in wat het is en waar het vandaan komt en niet in hoe het eruit ziet.

 

De meeste meteorieten zijn van steen, slechts een klein percentage is van ijzer. 85% Van alle meteoriet inslagen op Aarde betreft steenmeteorieten, oftewel chondrieten. Deze zijn ontstaan tijdens de beginperiode van het zonnestelsel, zo’n 4,55 miljard jaar geleden. Het stof van de zonnenevel klonterde toen samen tot brokstukken. Sindsdien zijn de meeste nagenoeg niet meer veranderd en hebben dus nog steeds dezelfde chemische samenstelling als het heelal tijdens het allereerste begin. In deze brokstukken zitten chondrulen, kleine gesmolten druppels olivijn en pyrogeen. Aan deze chondrulen hebben de chondrieten hun naam te danken. Hoewel het soms erg lastig is om een chondriet van een gewone steen te onderscheiden, kan een magneet of metaaldetector soms helpen. Omdat de meeste chondrieten ook kleine stukjes ijzer of nikkel bevatten, kunnen ze door een magneet worden aangetrokken.

 

Deze chondriet weegt 53 gram.

 

Lees ook: De Sikhote-Alin Meteoriet, De Campo del Cielo meteoriet, Campo del Cielo meteoriet (2), Canyon Diablo Meteoriet en Moqui knikkers.

lees verder...

Een diep religieus mens

dinsdag, 10 mei 2016

Mensen kunnen je nog zo veel vertellen, als je het niet gelooft, als je het niet voelt, kun je er niets mee. Wel of niet geloven maakt vaak het verschil tussen ergens wel of geen waarde aan hechten. Wel of niet geloven dat een schilderij echt van Rembrandt is, wel of niet geloven dat we echt op de maan zijn geweest, wel of niet geloven dat iemand echt van je houdt, het maakt een wereld van verschil. Zo bezien ben ik een diep religieus man, ik geloof dat we op de maan zijn geweest, ik geloof in de evolutieleer, ik geloof dat mijn partner van mij houdt. Niet alleen omdat men mij hiervan heeft overtuigd maar omdat iets in mij zegt dat het klopt. Maar ik ben niet goedgelovig, want er zijn ook heel veel zaken waar ik niet in geloof. Ik geloof niet dat het leven beloont of straft, ik geloof niet in een lotsbestemming of in een god of in kaboutertjes. Ik geloof ook niet dat iedereen de waarheid zegt, maar ik geloof wel in het stemmetje in mij dat mij vertelt wanneer iets wel of niet klopt.

lees verder...

Parende Meerkoeten

zondag, 8 mei 2016

parende merkoeten 3-2016 7094Van mannetjeseenden is bekend dat ze tijdens het paarseizoen heel agressief zijn en dat veel wijfjes worden verkracht en dit niet overleven. Hoewel dit meerkoetenwijfje bereid was om te paren, heeft ze het toch niet gemakkelijk gehad. De meeste tijd werd ze met haar kop onder water geduwd.

 

Lees ook: De wapenwedloop van woerden.

lees verder...

Kroonsteentje

zondag, 8 mei 2016

kroonsteentje 5-2016 8762Dit kroonsteentje komt uit een oud huis. Het heeft daar aan het plafond decennia lang een plafonniere aan het stroomnet bevestigd. De kroonsteentjes die ik ken zijn van plastic en hebben vier kleine opstaande zuiltjes op het blokje. De ouderwetse kroonsteentjes waren echter van porselein en omdat men die gebruikte om de verschillende lampen in lichtkronen met elkaar te verbinden noemde men ze kroonsteentjes. Porseleinen kroonsteentjes worden nu alleen nog gebruikt bij apparaten waarbij veel warme kan vrijkomen. Porselein kan nu eenmaal beter tegen hitte dan kunststof.

lees verder...

Rood met witte stippen

woensdag, 4 mei 2016

vliegenzwam (Amanita muscaria) 10-2015 4181De iconische paddenstoel is rood (met witte stippen). Die witte stukjes popcorn die zo mooi verspreid over zijn rode hoed liggen, zijn eigenlijk restanten van het vlies waar de paddenstoel zich in ontwikkelde. Dit velum universale is de membraamachtige structuur van het paddenstoelen-ei waarbinnen de paddenstoel zich onder de grond ontwikkelde. Als dit vlies scheurt, blijven er stukjes van op de hoed kleven die zich opkrullen tot de bekende witte vlekken. Ze zitten er meestal niet lang, als het een keertje stevig regent, spoelen ze er al snel vanaf.

lees verder...

Nikkor 200-500mm f/5,6 ED VR

woensdag, 4 mei 2016

grote bonte specht (Dendrocopos major) 1-2016 5146Een paar maanden geleden heb ik een nieuwe lens gekocht, een telelens. Omdat veel dieren, en dan vooral vogels, zonder goede telelens erg lastig zijn te fotograferen, had ik mezelf op een Nikkor 200-500mm f/5,6 ED VR getrakteerd. Voorheen maakte ik vooral macro- en landschapsfoto’s maar nu ben ik echt aangestoken door het vogelvirus. Ik weet best dat een dure lens geen garantie voor betere foto’s is, maar het is ook wel eens leuk als je een dier wat dichterbij op de foto kunt krijgen in plaats van alleen maar als een kleine vlek op de achtergrond.

lees verder...

Badeend (Flexilis anatis)

zondag, 1 mei 2016

kuifeend (Aythya fuligula) 3-2016 6948Deze eend dobberde hoog op het water in de haven van Enkhuizen. Even dacht ik dat hij van plastic was. Hij schommelde zo onbeweeglijk mee met de golfjes. Het is echter een kuifeend (Aythya fuligula). Je kunt het op deze foto niet goed zien maar achter dat zwarte koppie met die kille starende oogjes, hangt een zwarte kuif.

lees verder...