Weblog

Een diep religieus mens

dinsdag, 10 mei 2016

Mensen kunnen je nog zo veel vertellen, als je het niet gelooft, als je het niet voelt, kun je er niets mee. Wel of niet geloven maakt vaak het verschil tussen ergens wel of geen waarde aan hechten. Wel of niet geloven dat een schilderij echt van Rembrandt is, wel of niet geloven dat we echt op de maan zijn geweest, wel of niet geloven dat iemand echt van je houdt, het maakt een wereld van verschil. Zo bezien ben ik een diep religieus man, ik geloof dat we op de maan zijn geweest, ik geloof in de evolutieleer, ik geloof dat mijn partner van mij houdt. Niet alleen omdat men mij hiervan heeft overtuigd maar omdat iets in mij zegt dat het klopt. Maar ik ben niet goedgelovig, want er zijn ook heel veel zaken waar ik niet in geloof. Ik geloof niet dat het leven beloont of straft, ik geloof niet in een lotsbestemming of in een god of in kaboutertjes. Ik geloof ook niet dat iedereen de waarheid zegt, maar ik geloof wel in het stemmetje in mij dat mij vertelt wanneer iets wel of niet klopt.

lees verder...

Parende Meerkoeten

zondag, 8 mei 2016

parende merkoeten 3-2016 7094Van mannetjeseenden is bekend dat ze tijdens het paarseizoen heel agressief zijn en dat veel wijfjes worden verkracht en dit niet overleven. Hoewel dit meerkoetenwijfje bereid was om te paren, heeft ze het toch niet gemakkelijk gehad. De meeste tijd werd ze met haar kop onder water geduwd.

 

Lees ook: De wapenwedloop van woerden.

lees verder...

Kroonsteentje

zondag, 8 mei 2016

kroonsteentje 5-2016 8762Dit kroonsteentje komt uit een oud huis. Het heeft daar aan het plafond decennia lang een plafonniere aan het stroomnet bevestigd. De kroonsteentjes die ik ken zijn van plastic en hebben vier kleine opstaande zuiltjes op het blokje. De ouderwetse kroonsteentjes waren echter van porselein en omdat men die gebruikte om de verschillende lampen in lichtkronen met elkaar te verbinden noemde men ze kroonsteentjes. Porseleinen kroonsteentjes worden nu alleen nog gebruikt bij apparaten waarbij veel warme kan vrijkomen. Porselein kan nu eenmaal beter tegen hitte dan kunststof.

lees verder...

Rood met witte stippen

woensdag, 4 mei 2016

vliegenzwam (Amanita muscaria) 10-2015 4181De iconische paddenstoel is rood (met witte stippen). Die witte stukjes popcorn die zo mooi verspreid over zijn rode hoed liggen, zijn eigenlijk restanten van het vlies waar de paddenstoel zich in ontwikkelde. Dit velum universale is de membraamachtige structuur van het paddenstoelen-ei waarbinnen de paddenstoel zich onder de grond ontwikkelde. Als dit vlies scheurt, blijven er stukjes van op de hoed kleven die zich opkrullen tot de bekende witte vlekken. Ze zitten er meestal niet lang, als het een keertje stevig regent, spoelen ze er al snel vanaf.

lees verder...

Nikkor 200-500mm f/5,6 ED VR

woensdag, 4 mei 2016

grote bonte specht (Dendrocopos major) 1-2016 5146Een paar maanden geleden heb ik een nieuwe lens gekocht, een telelens. Omdat veel dieren, en dan vooral vogels, zonder goede telelens erg lastig zijn te fotograferen, had ik mezelf op een Nikkor 200-500mm f/5,6 ED VR getrakteerd. Voorheen maakte ik vooral macro- en landschapsfoto’s maar nu ben ik echt aangestoken door het vogelvirus. Ik weet best dat een dure lens geen garantie voor betere foto’s is, maar het is ook wel eens leuk als je een dier wat dichterbij op de foto kunt krijgen in plaats van alleen maar als een kleine vlek op de achtergrond.

lees verder...

Badeend (Flexilis anatis)

zondag, 1 mei 2016

kuifeend (Aythya fuligula) 3-2016 6948Deze eend dobberde hoog op het water in de haven van Enkhuizen. Even dacht ik dat hij van plastic was. Hij schommelde zo onbeweeglijk mee met de golfjes. Het is echter een kuifeend (Aythya fuligula). Je kunt het op deze foto niet goed zien maar achter dat zwarte koppie met die kille starende oogjes, hangt een zwarte kuif.

lees verder...

Vliegoefeningen van een jonge merel

woensdag, 27 april 2016

jonge merel 4-2016 8585Bij ons in de tuin zit een jonge merel. Hij is ergens anders waarschijnlijk uit zijn nest gevallen en daarbij verkeerd terecht gekomen, want hij hinkt met zijn pootje. Zijn ouders komen hem af en toe voeren en in de tussentijd oefent hij met vliegen. Maar omdat zijn vleugels nog niet helemaal zijn volgroeid, komt hij nog niet over de schutting. Het hoogste dat hij tot nu toe heeft gehaald is de kliko.

lees verder...

Belemniet in pyriet

dinsdag, 26 april 2016

belemniet in pyriet 4-2016 8614Dit unieke stuk heb ik onlangs op een beurs gekocht. Ik had het nog nooit eerder gezien en op het internet kom ik maar een handvol vergelijkbare stukken tegen. Het is een belemniet fossiel dat vastzit in een stuk pyriet. Het komt uit Rusland bij de Dzheganasrivier. Belemnieten waren prehistorische inktvissen, die een inktzak, harde bek, staartvinnen, mantel en grote ogen hadden, net als veel inktvissen vandaag de dag. Hun skelet bestond uit een lange pijlvormige kegel, die men vaak ook belemniet noemt, naar het hele dier. Deze skeletten worden veel als fossiel gevonden. In dit stuk is de belemnietpijl gefossiliseerd tot vuursteen en heeft het rottende lichaam van het dier gezorgd voor de zwavel dat samen met een ijzerhoudende omgeving nodig was om pyriet te vormen. Pyriet is een ijzerachtig mineraal dat vroeger werd gebruikt om vuur mee te maken. Als je pyriet tegen een steen slaat, vliegen er vonken af. Pyriet komt van het Griekse pyritēs, dat vuur betekent. Pyriet (FeS2) vervangt wel vaker de mineralen in een fossiel, vooral in schalie en sedimentair gesteente. Een alternatieve naam is fool’s gold, omdat het een goudachtige glans heeft en menige prospector zich ooit bij een pyriet-vondst, rijk waande. 

lees verder...